Desertų stalas yra ypatingas dekoro akcentas, papuošiantis ir suteikiantis išskirtinumo vestuvėms. Iš įvairių saldumynų, jų spalvų bei formų galima sukurti originalų bei individualų skanumynų stalą. Juolab kad auganti kokybiškų saldumynų pasiūla jauniesiems bei vestuvių dekoratoriams suteikia laisvės įgyvendinti sumanytas idėjas.
Pataria „Pūsta suknelė" vestuvių planuotoja ir dekoratorė Laima Griciūtė
Lietuviški skanumynai nėra pamiršti
Beveik kiekvienose vestuvėse ant stalo atsiranda dovanotas šakotis ar močiutės keptas šimtalapis. Neverta jų pamiršti, nes sujungiant senąsias lietuviškas saldumynų tradicijas ir modernų dekorą galima sukurti net labai stilingą vestuvinio desertų stalo derinį.
Tradiciniai lietuviški pyragai, sausainiai ar kiti desertai ypač pradžiugins svečius iš užsienio, nes šie gardumynai jiems – egzotika.
Kepykla „Biržų duona" siūlo: ne tik tradicinius aukštus, bet ir miniatiūrinius šakočius – norintiems nustebinti svečius iš užsienio arba ieškantiems sprendimo desertų stalui patiekti ką nors iš tradicinių lietuviškų saldumynų;
sviestines širdeles, kurios tinka vestuvių stalo dekoracijai, gražiai įpakavus – dovanėlėms svečiams. Širdelių simbolika visuomet dera vestuvėse.
Itališki desertai – ne tik italams, bet...
... ir lietuvių skoniui labai tinka. Vis daugiau porų saldžiam stalui renkasi įvairesnius skanumynus.
Kadangi dauguma itališkų skanėstų, tokių kaip „maroni", „cantucci", florentinai, yra natūralios rusvos spalvos, saldaus stalo spalvinė gama (ruda, rusva, kreminė) derėtų prie natūralaus lino, medžio detalių.
Indus tokiems desertams siūlyčiau rinktis skaidrius arba patiekti ant medžio rievių ar įvairiose medžio, perdirbto popieriaus, šviesių, pastelinių spalvų dėžutėse. Visi šie skanumynai puikiai atrodys nėriniais dekoruotuose induose.
Dovanėlėms svečiams puikiai tiktų stilingai pateikti florentinai arba „cantucci". Pakuotės gali būti įvairios – perdirbto popieriaus maišeliai, maži stiklainiukai ar dėžutės, visa tai derinant prie vestuvių temos.
Kepykla „Biržų duona" vestuvių šventei siūlo ne tik tradicinius lietuviškus saldumynus, bet ir pasaulyje žinomus skanėstus. Iš itališkų skanumynų vestuvėms galite užsisakyti:
maroniai – marcipaniniai saldėsiai su riešutiniu burnoje tirpstančiu oriniu kremu;
florentinai – vieno kąsnio sausainiai-saldainiai, kuriuos kepykla „Biržų duona" kepa dviejų rūšių: su sezamų sėklomis ir migdolų riešutais;
kantučiai („cantucci") – saldūs, traškūs, su migdolų riešutais sausainiai. Tinka skanauti prie arbatos ar kavos, o ypač pagal italų tradicijas mirkant į saldų vyną.
Legendiniai prancūzų skanėstai
Vienas žinomiausių ir labiausiai vestuvėse visame pasaulyje išpopuliarėjusių skanėstų – legendiniai prancūzų „macarons". Tai lengvi it oras, spalvingi ir žaismingi, miniatiūriniai morenginiai sausainiai, pertepti įvairių skonių kremu. Jų išvaizda ir skonių įvairovė užburia. Konditerių išgaunamų spalvų paletė suteikia neribotas galimybes jais puošti bei sukurti įspūdingą vestuvių desertų stalą.
Kepykla „Biržų duona" kepa šešių skirtingų skonių „macarons":
• šampano – baltojo šokolado ir lengvos grietinėlės skonio su šampano įdaru;
• braškių – prisirpusių braškių skonio su juodojo šokolado įdaru;
• citrinų – gaivūs citrusinio skonio su prabangiu citrinų, sumaišytų su šokoladu, įdaru;
• kapučino – balintos kavos skonio su puriu šokoladiniu kapučino kavos įdaru;
• levandų – švelnios levandų skonio su lengvos grietinėlės ir baltojo šokolado įdaru;
• mėtų – vėsinančios mėtų skonio su šaltos grietinėlės ir šokolado įdaru.
Kitas vienas žinomiausių pasaulyje ir vis labiau mėgstamų desertų pobūviuose – kanelės – autentiškas Prancūzijos Bordo regiono desertas, pagardintas romu ir vanile. Storos traškios ir karamelizuotos plutelės bei minkšto švelnaus ir drėgno viduriuko prancūziški pyragaičiai puikiai tinka vestuvių stalui dekoruoti. Galite derinti bendroje kompozicijoje su keksiukais, pyragais ar tiesiog padekoruoti vieną didelį saldų stalą, ant kurio būtų dailiai išdėliotos vien tik kanelės. Šie pyragaičiai dera prie visų rūšių gėrimų, labiausiai prie šampano, vyno ar arbatos.
„Biržų duonos" konditeriai yra įvaldę sudėtingą kanelių gaminimo technologiją, reikalaujančią didelio meistriškumo, ir siūlo jomis nustebinti vestuvių svečius.
Burnoje tirpstantys morengai – dar vienas prancūzų šedevrų, dėl savo lengvumo dažnai vadinamų „prancūziškais debesėliais". Savo baltais, kreminiais atspalviais, lengvumu ir prabanga puikiai tinkantys vestuvių stalui dekoruoti. Labiausiai tinka patiekti aukštuose stiklo induose arba sudėlioti ant tortinės.
„Biržų duona" vestuvių stalui siūlo riešutinius morengus – saldžius ir lengvus it oro bučiniai su traiškytais žemės riešutais.
Visais šiais „Biržų duonos" gaminamais saldumynais galite ne tik dekoruoti vestuvių desertų stalą, bet ir vaišinti svečius po santuokos ceremonijos, prie bažnyčios ar rengdami nedidelę iškylą.
Nuotraukos – Eglės Mačerauskienės. „Biržų duonos" saldumynai