Be žuvies patiekalų neapsieina turbūt nė viena iškilminga vestuvių vakarienė, o kūrybingi restoranų šefai pasiūlys tiek šaltų, tiek ir karštų žuvies patiekalų meniu pozicijų. Tad kokia žuvis ir jos patiekalai labiausiai tinka vestuvių pobūviui?
Eršketas
Viena populiariausių žuvų, įtraukiamų į vestuvių meniu, yra eršketai, mėgstami dėl savo riebios, maistingos ir tvirtos mėsos. Juos lengva marinuoti, be to, jie gardūs paruošti įvairiais būdais: kepti orkaitėje, kepsninėje ar keptuvėje, taip pat ir rūkyti ar virti. Na, o eršketo juodieji ikrai, vienas brangiausių delikatesų pasaulyje, šventinį stalą padarytų išties nepamirštamą!
Lašiša
Kita žuvis, turinti daug gamybos variantų ir ypač mėgstama šventiniuose meniu, yra lašiša. Jos riebi mėsa dera su daugybe skirtingų ingredientų, o valgyti galima tiek žalią ar rūkytą, tiek ir troškintą ar keptą keliais skirtingais būdais. Visi jie leis jums pasirinkti iš daugybės variantų, kaip lašišą patiekti tiek ant šaltų užkandžių, tiek ir ant karštų patiekalų stalo. Kaip ir eršketo, lašišos ikrai, tik raudonieji, yra ypač vertinami viso pasaulio gurmė.
Tunas
Iš visų kitų žuvų tunas išsiskiria savo sodriu skoniu, sluoksniuotu ir mėsingu kūnu. Kokybišką tuną galima valgyti ir termiškai neapdorotą – jo tartaras yra labai populiarus tarp šaltųjų užkandžių. Prieš kepant tuną galima marinuoti, o tam dažniausiai užtenka nuo pusvalandžio iki valandos. Kepti šią žuvį galima ir orkaitėje, ir ant grotelių ar keptuvėje – tačiau labai svarbu jos neperkepti, mėsą kepsnio viduryje paliekant šiek tiek rausvą.
Su kokiais gėrimais dera?
Nepamirškite, kad, rinkdamiesi žuvies patiekalus, turėtumėte pamąstyti ir apie prie jų derantį vyną. Įprasčiausias ir dažniausias pasirinkimas žuvies patiekalus derinti su baltuoju vynu, tačiau toli gražu nėra vienintelis variantas. Baltasis ir putojantis vynas – geras pasirinkimas prie jūrų gėrybių patiekalų, o štai lašiša puikiai dera ir su rožiniu vynu. Visos mėsingos žuvys – tarp jų ir eršketai – nuostabiai atsiskleis su lengvais raudonaisiais vynais, kuriuose yra mažiau taninų – tokiais kaip „Merlot" ar „Pinot Noir". Jei žuvies skonis pakankamai neutralus, galutinį vyno pasirinkimą gali lemti ir prie jos pasirinkti garnyrai. Renkantis tuną, vynas derinamas priklausomai nuo žuvies paruošimo būdo: tartaras geriau atsiskleis su baltaisiais vynais, tarkime, prancūzišku „Sauvignon Blanc" ar lengvą ąžuolo poskonį turinčiu „Chablis". Tuo tarpu prie kepto tuno patariama rinktis raudonąjį vyną, tokį kaip „Pinot Noir" ar „Syrah". Jei vis dėlto esate baltojo vyno mėgėjas, šiuo atveju geriausiai derės „Chardonnay".
Tekstas – Ieva Elvyra Kazakevičiūtė. 123 RF nuotr.