Taigi, nusprendėte, kad Jūsų šventėje mažieji svečiai laukiami. Metas pasirūpinti, kur sodinti vaikus ir kokias vaišes jiems patiekti.
Kartu ar atskirai?
Pirmiausia nuspręskite, ar sodinsite vaikus prie bendro stalo kartu su tėveliais, ar vis dėlto paruošite atskirą vaikų stalą. Ir vienas, ir kitas variantai turi savų privalumų ir trūkumų.
Prie bendro stalo kartu su tėvais rekomenduojama sodinti mažylius iki 3 m., kurie patys dar nėra visai savarankiški ir kuriems būtina tėvelių priežiūra. Na, o vyresniems ir savarankiškesniems vaikams bus kur kas smagiau sėdėti prie atskiro, vaikų stalo. Taip mažiesiems svečiams suteiksite progą jaustis svarbiais ir visateisiais šventės dalyviais.
Jei baiminatės, kad, sėdėdami atskirai nuo tėvelių, vaikai triukšmaus ir vaikišką šėlsmą bus sunku sutramdyti, pasirūpinkite mažųjų stalo žaidimais: spalvinimo knygelėmis (idealu – vestuvių tematika), piešimo sąsiuviniais, dėlionėmis ar kitais kruopštumo ir dėmesio sutelkimo reikalaujančiais užsiėmimais.
Tačiau nepamirškite, kad prie to paties stalo vaikams būtų patogu ir valgyti, ir užsiimti darbeliais, žaidimais.
Vaikiškas valgiaraštis
Net prašmatniausios ir kruopščiai apgalvotos, rafinuotos vaišės suaugusiesiems, jauniesiems šventės dalyviams gali neįtikti, todėl vaikišku valgiaraščiu rekomenduojama pasirūpinti iš anksto.
Dažnai vyrauja ne visai teisinga nuomonė, kad sudarant papildomą vaikišką valgiaraštį padaugės ir papildomų išlaidų. Pamaitinti vaiką kainuos daug pigiau nei suaugusįjį. Daugelis kavinių ir restoranų turi valgiaraščių vaikams iki 12 m., o ir vaikiškų patiekalų kainos yra kur kas mažesnės.
Daugelis maitinimo įstaigų jūsų apie tai neinformuos, jei patys nepasidomėsite. Paklauskite, ar jie paruoštų pigesnių patiekalų vaikams. Galbūt taip rasite išeitį ir užtikrinsite, kad ir jūs, ir svečiai liks patenkinti.
Taip pat nepamirškite paklausti tėvelių, ar vaikai nėra alergiški vienam ar kitam maisto produktui (pvz., riešutams, gliutinui, laktozei). Taip išvengsite papildomų nesusipratimų, o svečiai liks sotūs ir laimingi.
Nepamirškite, kad, jei vaikai sėdės prie atskiro stalo, vaišės turi būti. Vietoje nenustygstančius mažuosius patogiausia vaišinti vieno kąsnio užkandžiais. Todėl būtų protinga, kad didžiąją vaikiško stalo dalį sudarytų vieno kąsnio sumuštinukai, įdaryti krepšeliai, vaisių gabaliukai ar pagrindiniai patiekalai, tačiau padalyti mažesnėmis porcijomis (pvz., 2–3 kąsnių picos gabaliukai).
Planuodami vaikų valgiaraštį taip pat pasikonsultuokite su savo restorano ar kavinės darbuotojais ir pagalvokite apie tai, kokių patiekalų vaikams siūlyti tikrai nederėtų. Vaikai dažniausiai nosį riečia lėkštėse pamatę žuvį ar jūrų gėrybes, svogūnus, subproduktus, taip pat jiems nepažįstamus produktus (artišokus, šparagus, pankolius ir kt.).
Taigi, sukate galvą, kuo pavaišinti mažuosius svečius. Štai kelios idėjos, kurioms neatsispirs nė vienas mažasis valgytojas:
1) Jei galėtų, vaikai vakarienę tikrai pradėtų nuo deserto arba torto gabaliukų. Tačiau jei Jūsų šventėje vakarienė pateikiama įprastine tvarka (užkandis, pagrindinis patiekalas, desertas), kol suaugusieji ragauja užkandžius, vaikams galite pasiūlyti tirštą vaisių kokteilį, vaisių salotas ar vieno kąsnio sumuštinukus.
2) Viena iš vaikų mėgstamų idėjų pagrindiniam patiekalui – pica. Tai galėtų būti ir netradicinė pica – vietoje picos pado naudojamos prancūziško batono riekelės. Tokius vieno dviejų kąsnių užkandžius lengva ir patogu valgyti. Jokios abejonės, kad pomidorai ir sūris – vaikų favoritai, tačiau derinių galite prigalvoti įvairesnių ir pasiūlyti pasirinkimo įvairovę.
3) Lietiniai. Nė vienas smaližius neatsispirs saldiems blyneliams su šokoladiniu kremu, bananais, uogomis. Galite pasiūlyti ir pikantiškų lietinių su sūriu, dešrelėmis. Didesniems valgytojams (10–12 m.), ko gero, patiks ir labiau neįprasti, „suaugusiųjų" deriniai, todėl blynelius galite paįvairinti pikantiškesniu sūriu ar vytinta mėsa.
4) Gruzdintos arba keptos vištienos gabaliukai su įvairiais padažais. Džiūvėsėliuose, tešloje ar kukurūzų dribsniuose apvoliota ir aliejuje gruzdinta vištiena, patiekta su pomidorų padažu, nepaliks abejingo nė vieno jaunojo valgytojo.
5) Dešrelės arba mėsos kukulaičiai su šakninių daržovių koše. Nepamainomas vaikiško meniu favoritas. Tik dešreles rinkitės kuo geresnės kokybės, be sintetinių priedų ir maisto dažiklių. Vietoje bulvių košės galite patiekti žiedinių kopūstų, morkų ar žaliųjų žirnelių košę.
6) Gruzdintos bulvytės. Jos gali būti neįprastos formos, pvz., išpjaustytos spiralės, patiektos geriau ne su kečupu, o kitais vaikų mėgstamais padažais.
7) Makaronai su sūriu arba makaronai su Bolonės padažu. Dar dvi vaikų pamėgto patiekalo variacijos.
8) Vaisiai ir uogos. Iš vaisių galite išpjaustyti įvairias linksmas figūrėles: širdeles, žvaigždutes, mėnuliukus, šypsenėles ar net animacinių herojų siluetus (tam pagelbės sausainių formelės).
Atminimo dovanėlės mažiesiems
Šiandien vestuvėse ne naujiena jaunavedžių paruoštos dovanėlės svečiams. O kaipgi vaikai? Mažųjų svečių dovanėlėmis taip pat reikėtų pasirūpinti. Būkite tikri, kad jauniesiems smaližiams labiausiai patiks valgomos (o dar geriau – saldžios) dovanėlės. Tai gali būti stilizuotos saldainių dėžutės, šventiniai keksiukai, spalvingai supakuoti kukurūzų spragėsiai, šokoladiniai saldainiai, burnoje tirpstantys zefyrai, sausainiai ant pagaliukų ar kiti vaikų mėgstami saldėsiai.
Tekstas – Eglės Mačerauskienės.
Stylemepretty.com, Etsy.com nuotr.