Nesvarbu kokioms svarbioms šventėms besiruoštume – Kalėdų, vestuvių ar pan., dažnai „paskęstame" organizaciniuose kasdieniuose rūpesčiuose ir nejučia pamirštame parodyti dėmesį mylimiausiems... „Vestuvės.lt" siūlo stabtelėti ir surengti gardžią staigmeną savo antrajai pusei – nustebinti desertu su obuoliais!
Fotografas Vilmantas Žilinskas (Zavifoto.lt), vestuvių planuotojos – Viktorija Prokofjeva („Viktorijos vestuvės“) ir Kristinos iš „Prestige Idea“ dalijasi savo gardžiausių skanėstų iš obuolių receptais.
KURIUO iš šių desertų nustebinsite savo mylimąjį ar mylimąją? „Vyrišku“ obuolių pyragu, veganišku obuolių desertu ar pyragu su konjaku?
1. „VYRIŠKAS“ OBUOLIŲ PYRAGAS
Zavifoto.lt komanda – Vilmantas ir Kristina: „Tai bene pats paprasčiausias obuolių pyrago receptas. Šis pyragas puikiai tinka tinginiams vyrams, kurie neturi kantrybės „terliotis" su tešla ir ilgai užsibūti virtuvėje, tačiau nori pasijusti puikiais kulinarais. Šio pyrago gamybai netgi nereikia tešlos! Vietoj jos – kelių ingredientų mišinys. Tačiau pyrago skonis neturi nieko bendro su paprastu jo pagaminimu. Priešingai, mums jis vienas skaniausių mėgintų receptų."
Jums reikės:
Vienodo kiekio cukraus ir manų kruopų (mums prireikė po 300 g – didelės stiklinės)
0,5 stiklinės miltų
5-6 vidutinio dydžio obuolių
Indelio grietinės (180-200g)
Cinamono, vanilinio cukraus
Truputį margarino arba sviesto.
Paruošimo trukmė 1 val. Kaip gaminti:
Nulupame ir supjaustome obuolius gabaliukais, geriau kiek didesniais. Juos užpilame cinamonu ir pamaišome.
Į vieną indą supilame manus, cukrų ir miltus. Sumaišome, įdedame žiupsnelį vanilinio cukraus (dažniausiai pakanka 1-2 arbatinių šaukštelių). Vėl viską permaišome.
Paruošiame skardą. Geriau naudoti aukštesnę. Ištepame ją margarinu arba sviestu.
Padengiame skardą plonu mūsų „tešlos" sluoksniu.
Ant jos tolygiai vienu sluoksniu išdėliojame obuolius (panaudojame maždaug trečdalį obuolių).
Obuolius užpilame dar vienu sluoksniu „tešlos" mišinio. Šį kartą galima kiek storiau.
Ant jo vėl sluoksiuojame obuolius – šį kartą storiau, išnaudojame likusius du trečdalius obuolių. Ant viršaus užpilame likusią „tešlą". Jei matote, kad dar liko ir tešlos, ir obuolių – galite padaryti dar vieną sluoksnį. Galiausiai ant „tešlos" tolygiai užtepame grietinę. Šis procesas bene sudėtingiausias (šypsosi).
Viskas. Paruošę 2-3 sluoksnius, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame 180 °C temperatūroje apie 35-45 min. (priklausomai nuo storio). Arba kol viršus vos vos paruduos. Kepti viduriniame arba kiek žemesniame lygyje naudojant orkaitės apatinį ir viršutinį kaitinimą.
Iškepus papuošiame grietinėle, pagardiname uogiene. Skanaus!
P.S. Paaiškinimas, kaip receptas „veikia": obuolių sultys kepant išteka ir sudrėkina manus, kurie su cukrumi suformuoja tešlą. Todėl jei iškepus liko sausų ir kietų manų – toje vietoje pagailėjote obuolių. Tad kuo storesnį tešlos sluoksnį užpilate, tuo daugiau obuolių uždėkite.
2. VEGANIŠKI TRAŠKIA PLUTELE ĮDARYTI OBUOLIAI
Viktorijos vestuvės vestuvių planuotoja Viktorija Prokofjeva: „Šis desertas itin paprastas ir greitas, nereikalauja nei didelio pasiruošimo, nei įgūdžių ir tikrai gausis gaminant jį pirmą kartą. Užtruksite tik 20 min., dar geriau yra tai, kad jis veganiškas ir sveikas! Tikrai patiks tiems, kurie iš vaikystės pamena mamos orkaitėje keptus obuolius... tik man jie būdavo per rūgštūs, o šie bus pats tas visiems smaližiams..."
4-iems keptiems obuoliams reikės:
6 bet kokios veislės obuolių
4 šaukštų kokosų aliejaus
½ puodelio rudojo cukraus
1 šaukštelio cinamono
Traškiai plutelei:
½ puodelio miltų (naudojau rupius kvietinius)
1/3 puodelio avižinių dribsnių
4 šaukštų kokosų aliejaus
½ puodelio rudojo cukraus
1 šaukštelio cinamono
žiupsnelio druskos
Kaip gaminti:
Pirmiausia sumaišykite inde visus plutelei reikalingus ingredientus, galiausiai dėkite kokosų aliejų, kuris kambario temperatūroje turėtų būti kietos konsistencijos. Viską išminkykite rankomis ar sutrinkite šaukštu. Gausite malonią, šiugždančią masę.
Du obuolius nulupktite ir supjaustykite, kepkite keptuvėje su cukrumi ir cinamonu, kol suminkštės.
Nupjaukite likusių 4 obuolių galus, šaukštu išskobkite vidų, į kurį ir dėkite keptus obuolius, o ant viršaus gausiai „apkamšykite" jau pagamintu avižų ir miltų mišiniu, iš kurio kepant susiformuos plutelė.
Kepkite 200 °C orkaitėje ant kepimo popieriaus apie 10 min. Štai ir viskas! Obuoliai suminkštės, o plutelė apskrus. Prieš patiekiant dekoruokite pekano rešutais ar cinamono lazdele, jei dar trūksta saldumo, apliekite klevų ar agavų sirupu. Skanaus!
3. OBUOLIŲ PYRAGAS SU KONJAKU
Prestige Idea vestuvių planuotojos Kristina Pakalniškytė ir Kristina Benetienė ruošėsi savo naujos studijos (Klaipėdoje) atidarymui ir iškepė šį pyragą, kuriuo vaišino susirinkusius svečius. Dalijamės receptu!
Jums reikės:
2 kiaušiniai
45g alyvuogių aliejaus
90 g pieno
190 g miltų
120 g cukraus pudros
60 g migdolų miltų
14 g kepimo miltelių
10 g konjako arba romo
Įdarui:
3 obuoliai
Citrinų sultys
Cinamonas
Užpilui:
110 g sviesto
80 g rudojo cukraus
2 kiaušiniai
Kaip gaminti:
Sumaišome kiaušinius, aliejų ir pieną, atskirai sausus ingriedentus. Tuomet maišome viską kartu, ir pabaigoje įpilame konjako (arba romo).
Paruoštą formą kepimui ištepame sviestu, pabarstome miltais (galima ir riešutais ar avižiniais dribsniais) ir sudedame paruoštą tešlą.
Ruošiame įdarą: nulupame obuolius (geriau tinka rūgštesni), išimame sėklas ir supjaustome didelėmis skiltelėmis, apšlakstome citrinų sultimis ir pabarstome cinamonu. Paruoštas obuolių skilteles įspaudžiame į tešlą nugarėle. Pašauname į 165- 170 °C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 20 min.
Kol kepa pyragas paruošiame užpilą: ištirpiname 110 g sviesto, įdedame 80 g rudojo cukraus, gerai išmaišome ir tuomet įmušame 2 kiaušinius. Turi gautis vientisa blizgi masė. Baigus kepti pyragui, užpilą paskirstome tolygiai per visą pyrago plotą, apibarstome migdolo drožlėmis, ir dar kartą įdedame į orkaitę, kepame apie 20-25 min. Patiekiame su vaniliniais ledais ar skanaujame su kvapnios kavos puodeliu. Skanaus!
Malonių staigmenų projekto rėmėjas Mediniai atvirukai.
Nuotraukose: Zavifoto.lt komanda Vilmantas ir Kristina, „Viktorijos vestuvės“ vestuvių planuotoja Viktorija Prokofjeva (Fotoperlas.lt nuotr.), „Prestige Idea“ vestuvių planuotojos Kristina Benetienė ir Kristina Pakalniškytė (Foto-jurate.lt nuotr.).