Didelę kulinarinę patirtį sukaupusi Jūratė ir idėjomis bei energija trykštanti Monika – unikalus mamos ir dukters duetas, kuris įvairioms šventėms ir renginiams tiekia ne tik estetiškai bei skrupulingai pagamintus, bet ir velniškai gardžius vieno kąsnio užkandžius. Apie šių vaišių tendencijas, jų išskirtinumą bei asortimentą vestuvių furšetui pasakoja „Porcija" įkūrėja Monika Vasiljevaitė.
Jūsų specializacija – vieno kąsnio užkandžių tiekimas, taip pat aptarnaujate išvažiuojamuosius pobūvius. Kas tai yra vieno kąsnio užkandis: kokia jo kilmė?
Vieno kąsnio užkandis, arba kitaip canapé, yra kilęs iš Prancūzijos. Canapé žodžio reikšmė gana šmaikšti: jis kilęs iš prancūzų kalbos couch (liet. k. kušetė). Kaip patys prancūzai sako, canapé – tai, kaip žmonės sėdi ant kušetės, taip garnyras ant duonos (šypsosi). Vieno kąsnio užkandžių rūšių yra tiek, kiek yra skirtingų pasaulio virtuvių bei produktų, tad kūrybiškumui čia yra neribotos galimybės.
Dažnai vieno kąsnio užkandžiai pobūviams yra įsivaizduojami tik kaip maži sumuštinukai...Tačiau pastaruoju metu kulinarų kūrybingumas bei sugebėjimai pažengė kur kas daugiau! Kokias tendencijas pastebėjote šioje srityje: kaip išsiplėtė asortimentas, pasiūlos galimybės?
Šiandien kulinarai daro stebuklus, užkandžiai pasiekė savo epogėjų, kai gastronomijos technika leidžia išdarinėti tiek, kiek leidžia fantazija. Kalbant apie Lietuvą, visi nori „išlipti" iš naminių mišrainių ir vyniotinių, ieško paprastumo bei patogumo. Užkandžio išvaizda yra labai svarbi, nes geras estetinis vaizdas padeda patenkinti didelę dalį mūsų pojūčių. Galėčiau išskirti tris kriterijus, kuriais vadovaujasi užsakovas: kaina, skonis ir išvaizda.
Kuo išskirtiniai „Porcijos" gaminami vieno kąsnio užkandžiai?
Galime drąsiai sakyti, kad mūsų užkandžiai – tai naminio ir įdomesnio maisto derinio rezultatas. Pirmasis įspūdis, kad tai kažkas naujo ir neragauto, o paragavęs supranti, kad skonis artimas ir priimtinas. „Porcijos" užkandžiai – tai ilgo ir nuoseklaus darbo rezultatas. Mano mama juos gamina jau kelis dešimtmečius, o aš įnešiau šiuolaikiškumo. Mums svarbus ne tik skonis, bet ir pridėtinė vertė bei išskirtinis dėmesys, kurį suteikiame klientams. Jei paliekama laisvė, mes savo nuožiūra dekoruojame stalą, patiekiame aromatizuotą vandenį ir visa tai darome be jokių papildomų mokesčių.
Kokių užkandžių Jūs pasiūlytumėte iškart po ceremonijos jauniesiems ir svečiams, atėjusiems jų pasveikinti, kai ragaujamas putojantis vynas?
Vasara itin gausi tokio tipo mini furšetų. Daugiausia jaunieji prašo, kad užkandžiai būtų skanūs ir viskas pateikta kuo paprasčiau. Vyrai prašo užkandžių su mėsa, o moterys rūpinasi, kad visiems svečiams būtų patiekta ir vegetariškų ar net veganiškų. Visi mūsų siūlomi užkandžiai tinka prie vyno ar šampano, nes pagrindinė jų paskirtis – sužadinti apetitą ir leisti svečiams atsipalaiduoti, derinant gėrimus su užkandžiais, laisvai jaustis laikant taurę gėrimo bei renkantis neįpareigojantį užkandį.
Ką gurmaniško galite pasiūlyti užkandžių stalui vestuvėms?
Galėčiau išskirti užkandį su jautienos išpjova, kuri yra vos pakepta, arba, kitaip tariant, rare – tai dažnas vyrų pasirinkimas. Taip pat užkandį su naminiu saldžiu paštetu, pamėgtu net šio patiekalo priešininkų. Svečiams būna itin sunku atsispirti nepakartojamam brauniui, kurio tešla yra brandinta „Guinness" aluje. Jau turime populiariausių užkandžių penketuką, kuris, kiek girdėjome, yra užsakomas, nes buvo kažkieno rekomenduotas – tai užkandis su minėtu naminiu paštetu, su skandinaviška silke ir kaimišku kiaušiniu, salotų šulinys bei braunis su alumi.
Kaip atrodytų tobulas desertinių užkandžių stalas pagal „Porciją"?
Pagrindinis akcentas, kuris suteiks desertų stalui išskirtinumo ir nuostabos, tai spalvos bei netradicinis patiekimas. Pavyzdžiui, „Porcija" siūlo plikytą kremą citrinoje ar kaneles (canelé) su zefyrine skrudinta plutele. Svečiams išvydus netradicinius desertus visada kyla noras juos patyrinėti ir išsiaiškinti, iš ko jie pagaminti.
Kokio kiekio vieno kąsnio užkandžių reikia šventei? Kas lemia porcijų kiekį?
Mūsų svetainėje galite rasti labai patogią skaičiuoklę (http://porcija.lt/porcijos-politika/), kuri akimirksniu padės paskaičiuoti reikiamą užkandžių kiekį. Aišku, kiekvienas užsakymas yra individualus, todėl geriausiai patarti aš galiu tada, kai žinau kliento norus ir poreikius. Viena pagrindinių taisyklių, kuria rekomenduoju vadovautis užsakovams, – užsakyti bent po vieną kiekvienos pozicijos užkandį, kad kiekvienas svečias galėtų paragauti visų siūlomų užkandžių.
Ką reikėtų žinoti užsakant vieno kąsnio užkandžių meniu?
Svarbiausia informacija, kurią užsakovas turi mums pasakyti, tai svečių skaičių bei datą, o mes savo ruožtu padėsime susigaudyti ir užtikrinsime, kad vėliau jiems nebereikės sukti galvos dėl nieko, mes viskuo pasirūpinsime.
Vieno kąsnio užkandžių meniu, porcijų kiekio skaičiuoklę ir daugiau informacijos rasite www.porcija.lt.
Tekstas – Goda Šleinytė-M. Nuotraukose – Porcija.lt užkandžiai. Fotografas – Audrius Solominas.