Nėra abejonių, kad vestuvių dieną viskas turi būti tobula, tačiau kartais geriausias atsakymas būna ir pats akivaizdžiausias. Užuot rinkęsi pabodusį ir neretai tik iš mandagumo paragaujamą biskvito ir grietinėlės vestuvinį tortą, perteptą baltu cukraus glajumi, pateikite sau ir savo svečiams malonią staigmeną – visų nuo vaikystės pažįstamą ir mėgstamą tortą „Napoleonas"! Jis neabejotinai sukels daugybę prisiminimų apie įvairias šeimos šventes, o tai Jūsų vestuvėms suteiks ypatingo jaukumo ir, žinoma, gardumo.
Dėl torto „Napoleono" tikrosios atsiradimo istorijos ekspertai nesutaria, kadangi kremu perteptas sluoksniuotos tešlos pyragas kepamas daugelyje šalių: prancūzai ir italai jį vadina millefeuille („1000 sluoksnių"), Didžiojoje Britanijoje – vanilla slice arba cream slice, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje panašus kepinys vadinamas custard slice.
Būtent Napoleonu, Napoleono tortu / pyragu desertas vadinamas Rusijoje, JAV, Kanadoje, Skandinavijoje, Danijoje, Lenkijoje ir Pabaltijo šalyse.
Šis desertas Lietuvoje, ypač Kaune, nepaprastai išpopuliarėjo Smetonos laikais.
Taigi, koks tas yra tikrasis Napoleonas – teiraujamės pagal smetonišką receptą šiuos tortus gaminančios konditerės Rūtos Repšienės.
Rūta, koks yra tikrasis tortas „Napoleonas"? Kaip atpažinti, jog ragauji tą tikrąjį?
Tikrąji „Napoleoną“ išduos ne jo išvaizda, o kvapas. Jis su niekuo nesupainiojamas ir įsimenamas visam gyvenimui. Žinoma, tortas perteptas sviestiniu ar grietinėlės kremu, tikrojo torto vardo jau nėra vertas. Kremas privalo būti plikytas, tešla – kapota rankomis, o spanguolių pertepimas turi viską sujungti ir tortui suteikti žavesio.
Yra nemažai „Napoleono“ torto kilmės versijų, kuria tikite Jūs?
Torto kilmės istorijų iš tiesų yra daug ir tikiu, jog kiekvienai tautai sava istorija yra pati tikriausia. O man artimiausia istorija yra ta, jog šį tortą kepdavo dar mano prosenelė, vėliau mano močiutė su seserimis, o dabar aš. O tai jau istorija. Ir man ji pati tikriausia.
Kada pradėjote savo verslą, kaip kilo idėja, kodėl pasirinkote gaminti būtent „Napoleonus“, o ne kitokius tortus, saldumynus?
Esu diplomuota konditerė ir vienu gaminiu apsiriboti neketinu. Ateityje kursiu ir daugiau jų, o Napoleonai tai tik pirmasis mano kuriamas gaminys – kelio pradžia, kilusi iš paprasto troškimo gerais ir tikrais dalykais dalytis ir su kitais.
Kiek užtrunka pagaminti šį tortą? Prieš kiek laiko reikėtų užsakyti?
Paprastai pačio torto gamyba užtrunka tris paras, dekoras (nuo idėjos iki realizavimo) – nuo kelių savaičių iki poros valandų, tad visuomet žmones raginu užsisakyti tortus kuo anksčiau, tuomet mes turime laiko susipažinti, pabendrauti bei kartu išgryninti bendrą torto viziją.
Ar susiduriate su sezoniškumu?
„Napoleono“ tortas yra universalus – jį dievina vyrai, jam neatsispiria moterys, jis tinka ir patinka vaikams, tad dėl torto pritaikomumo įvairioms šventėms, sezoniškumo nejaučiu.
Ar teko gaminti „Napoleoną“ vestuvėms? Ar įmanoma pagaminti šį tortą daugiaaukštį?
Taip, tortą galima formuoti aukštais. Nors šį desertą pagal užsakymą kuriu kitiems dar tik keletą mėnesių, tačiau džiaugiuosi, kad atsiranda vis daugiau žmonių spėjusių paragauti ir norinčių, jog kurčiau tortus jų vestuvėms.
Iš kur semiatės dekoro idėjų? Kiek teko stebėti Jūsų keptų tortų nuotraukas – dekoras vyrauja minimalistinis ir labai subtilus, be to, originalus. Debesėlio imitacija tiesiog fantastiška ir maloniai stebinanti!
Torto dekoravimas man maloniausia dalis visame kūrybiniame procese. Visuomet įsiklausau į žmonių idėjas bei pageidavimus, o tuomet atsiduodu kūrybai. Idėjos gimsta savaime, kūrybos procese. Žinoma, kad ir kaip gerbčiau torto užsakovą, visuomet laikausi savo principų – gaminius dekoruoju minimaliai ir tik iš natūralių medžiagų. Labiau už viską vertinu tikrumą!
Tekstas – Goda Šleinytė-M. Nuotraukose – konditerės Rūtos Repšienės kepti Napoleonai.