Kaip išsirinkti gėrimus vestuvėms ir ką verta žinoti prieš sudarant jų meniu?
Vyno skonio derinimo su maistu taisyklės
Tikrasis daugumos gėrimų (o ypač vyno) skonis atsiskleidžia patiekus juos prie tam tikrų patiekalų. Kalbant apie vyno skonio derinimo su maistu tradicijas, tiesiog atminkite nuo seno žinomą auksinę taisyklę: raudonojo vyno skonis tinka prie (raudonos) mėsos, o baltojo – prie žuvies ir baltos mėsos. Jei tuo vadovausitės, neprašausite. Žinant vieną taisyklę, pravartu prisiminti dar dvi: konkretaus regiono vyno skonis geriausiai dera su to regiono patiekalais ir vyno bei valgio skoniai turi sudaryti pusiausvyrą, t. y. vieno skonis neturi nustelbti kito. Kuo sunkesnis ir riebesnis valgis, tuo sunkesnis, tvirtesnis vyno skonis. Kuo valgis lengvesnis, tuo paprastesnis ir lengvesnis vyno skonis. Nepamirškite vyno pateikimo sekos: baltieji – prieš rožinius ir raudonuosius, sausi prieš saldžius, o lengvi prieš sunkius.
Aperityvas
Tradiciškai aperityvams labiausiai tinka chereso, lengvų baltųjų, sausų putojančių vynų ar nestiprių kokteilių ir vermuto skonis.
GĖRIMŲ KIEKIO SKAIČIUOKLĖ
Gėrimų kiekis priklauso nuo svečių skaičiaus.
Vidutiniškai vienam žmogui patariama skaičiuoti apie:
~70–80 ml brendžio ar konjako;
~250 ml degtinės;
~450 ml vyno;
~90–100 ml šampano ar putojančio vyno.
REKOMENDUOJAMŲ GĖRIMŲ SĄRAŠAS
1. ŠAMPANAS
Prie kokių patiekalų skonio dera: galima vartoti kaip aperityvą, tačiau geriau skonį derinti prie keptos žuvies, troškintos mėsos. Skonis tinka prie vidutinio kietumo ir brandinimo sūrių, dera net su mėlynųjų pelėsių sūriu! Desertai nėra geras derinys. Saldūs ir sodriai rūgštūs skoniai tarpusavyje nedera. Prancūziškas šampanas geriamas iš aukštos, šiek tiek uždaros taurės (idealiausia – krištolinės).
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
2. PUTOJANTIS VYNAS
Prosecco (itališkas) arba Cava (ispaniškas)
Prie kokių patiekalų skonio dera: tinka patiekti su lengvais ne itin intensyvaus skonio užkandžiais ir minkštaisiais sūriais.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
3. BALTASIS VYNAS
Prie kokių patiekalų skonio dera: galima derinti su lapinėmis salotomis, jūrų gėrybėmis, baltąja žuvimi, lengvo skonio vegetariškais patiekalais, pica ir lengvais makaronų patiekalais. Tinka prie minkštųjų baltųjų pelėsių ne itin intensyvaus skonio sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
4. RAUDONASIS VYNAS
Prie kokių patiekalų skonio dera: tinka patiekti prie ryžių patiekalų su mėsa, paukštiena, grybais, ant kepsninės keptų dešrelių, picos, taip pat prie vidutinio kietumo ir brandinimo sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
5. ROŽINIS VYNAS
Prie kokių patiekalų skonio dera: įvairių užkandžių, saulėje džiovintų pomidorų, ant grotelių ruoštos žuvies ir vištienos patiekalų, salotų, jūrų gėrybių. Tinka prie minkštų bei vidutinio kietumo ne itin intensyvaus skonio sūrių.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): ~10 but.
6. DEGTINĖ
Prie kokių patiekalų skonio dera: degtinė nėra tas gėrimas, kurio skonis gali būti derinamas su maistu. Tačiau kai kurie (pavyzdžiui, vyresni) žmonės įsitikinę, kad „grynas“ produkto skonis tinka prie visko...
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 18 but.
7. BRENDIS
Prie kokių patiekalų skonio dera: gali būti patiekiamas prie desertų ir kavos.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 6 but.
8. VISKIS
Prie kokių patiekalų skonio dera: yra žmonių, kurie viskio skonį derina su maistu (rūkyta žuvimi, sunkiais mėsos patiekalais), tačiau, šio gėrimo skonis labiausiai tinka kaip dižestyvas.
Rekomenduojamas kiekis (~50 žm.): 5 but.
9. ALUS
Prie kokių patiekalų skonio dera: yra begalė alaus rūšių, tačiau vasarą geriau rinktis universalesnį, lengvesnį skonį. Alų rekomenduojama patiekti tuo atveju, jei bus ruošiamas atskiras šalto alaus stalas su prie jo skonio derančiais užkandžiais.
10. KOKTEILIŲ VAKARĖLIS
Rekomenduojam samdytis profesionalių barmenų komandą, kuri viskuo pasirūpins > VESTUVIŲ AKCENTAI IR ŠOU
Gėrimų ieškokite specializuotose parduotuvėse, kuriose kompetentingas personalas rekomenduos visame pasaulyje garsių prekės ženklų gėrimų.
DAUGIAU PATARIMŲ---> PAKVIESKITE SVEČIUS Į SAVO BARĄ!
---> Putojančio vyno (ir šampano) ETIKETAS