Dekoruoti vestuves daržovėmis – drąsus ir originalus pasirinkimas. Toks dekoravimo būdas turėtų patikti jaunavedžiams, svarstantiems apie netradicines, laisvo ir neoficialaus – rustic ar vintažo – stiliaus vestuves. Ypač tiks planuojantiems vestuvių iškylos ar popietės variantą. Taip pat norintiems švęsti senovinėje klėtyje ar tiesiog pasirinkusiems užmiesčio sodybą gamtoje.
Rinkdamiesi daržoves atsižvelkite į sezoniškumą – pavasarį galima puošti ridikėliais, šviežiais svogūnų laiškais, artišokais. Rudenį – morkomis, pomidorais, moliūgais...
Dekoras – Pūsta suknelė vestuvių planuotojos Laimos Griciūtės. Nuotraukos – Antano Minkevičiaus.
Prieskoniniai augalai
Visais metų laikais galima užsiauginti prieskoninių augalų – čiobrelių, petražolių, rozmarinų ir pan., kuriuos įsodinus į pasirinktus vazonėlius galima puošti užkandžių stalą ar įsmeigus korteles su įvairiais užrašais ar svečių vardais sukurti kvepiantį svečių susodinimo planą.
Dekoras – Pūsta suknelė vestuvių planuotojos Laimos Griciūtės. Nuotraukos – Antano Minkevičiaus.
Svečiams siūlau dovanoti mažuose vazonėliuose išaugintas daržoves, jų mažus ūglius arba skirtingus prieskoninius augalus su užrašu „Užaugink mane“.
Prieskoninėmis žolelėmis tinka dekoruoti ir gėrimų stalą. Bazilikai puikiai tiks ne tik gėrimams gardinti, bet ir papuošti.
Dekoras – Pūsta suknelė vestuvių planuotojos Laimos Griciūtės. Nuotraukos – Antano Minkevičiaus.
Rozmarinų šakelėmis pagražinkite servetėles ant stalų: aprišę džiuto virvele paprastai, bet moderniai papuošite lėkštę. Ypač subtiliai ir stilingai atrodys baltos cukraus masės tortas, puoštas tik rozmarinų ar kito prieskoninio augalo šakelėmis.
Daržovių ir gėlių kompozicijos
Įprastas gėlių puokštes ant vaišių stalų gali pakeisti įdomios kompozicijos iš daržovių, jas komponuojant su tam sezonui būdingomis žydinčiomis gėlėmis. Pavasarį puikiai tiks pavasarinės gėlės: tulpės, narcizai, hiacintai. Vasarą – bijūnai ir lauko gėlės, rudenį – jurginai, laukinės rožės, erškėtrožės. Šalia daržovių tinka kiti natūralūs elementai – medis, medžio rievės, samanos. Tik nereikėtų persistengti – geriau pasirinkti vieną pagrindinį akcentą.
Nepamirškite, kad daržovės, kuriomis ketinate puošti stalus, turi būti švarios, nuvalytos ir šviežios. O karštą vasaros dieną nepamirškite palaistyti prieskoninių augalų.
Pavasario vestuvių akcentas – ridikas!
Daržovių akcentų gali atsirasti ir kuriant kvietimus ar kitą vestuvinę kanceliariją. Pasirinktos daržovės simbolis gali tapti visų vestuvių akcentu, pavyzdžiui, ridikai mūsų kurtose Gretos ir Juliaus vestuvėse, vykusiose gegužę. Juk pavasaris – ridikų metas! Tad kūrėme kvietimus su ridiko simboliu, o šventės puošyboje visas daržoves derinome su tuo metu žydinčiomis gėlėmis – nuostabiais bijūnais ir laukų lubinais.
Meniu
Sudarant vaišių meniu patartina jį derinti su vestuvių tema ir koncepcija. Gretos ir Juliaus vestuvių popietėje, kuri vyko Aukštupio sodybos klėtyje, neįpareigojančioje aplinkoje – natūralus, kokybiškas maistas ir originalus jo pateikimas buvo vienas svarbiausių šventės elementų. Vaišės buvo patiekiamos pagal specialiai paruoštą virtuvės šefo Ruslano Bolgovo meniu, kuriame dominavo sezono daržovės ir prieskoninės žolės.
Putpelių kiaušiniai buvo naudojami ne tik užkandžiams, bet ir puošyboje, mūsų specialiai šiai šventei išauginti bazilikai vazonėliuose – gaiviam vandeniui, šviežios petražolės – užtepėlėms bei padažams.
TEKSTAS ir DEKORAS – Pūsta suknelė vestuvių planuotojos Laimos Griciūtės. NUOTRAUKOS – Antano Minkevičiaus (minkevicius.eu).