Nors vestuvinių tortų mados kasmet labai kardinaliai nesikeičia, vis dėlto ir šioje srityje atsiranda naujovių. Viena tokių – populiarėjantys vadinamieji nuogi tortai (iš anglų k. nude cake), kuriuos vis dažniau galima išvysti ir ant vestuvinio desertų stalo.
„Nuogus" tortus kepame jau porą metų, bet iš pradžių tokį mūsų pasiūlymą priimdavo tik patys drąsiausi ir itin natūralumą mėgstantys klientai. Šiuo metu prašymų iškepti būtent tokį tortą išgirstame vis dažniau. Manau, šią tendenciją lemia populiarėjantis švenčių stilius, kai vyrauja natūralūs dekoro elementai, harmoninga sąsaja su sezonu, aplinka, kurioje švenčiama, atsisakoma plastikinių, dirbtinių dekoracijų,“ – sako desertų studijos „Tie kepėjai“ įkūrėja LAURA DONĖLĖ.
„NUOGO“ TORTO GROŽIO PASLAPTIS
Pavadinimas „nuogas tortas" labai tiksliai apibūdina šio deserto išvaizdą – matomi visi torto sluoksniai, nes jis nėra aptepamas kremu ar padengiamas cukraus mase. Tad „nuogo" torto grožis ir esmė yra tai, iš ko jis pagamintas, ir čia patį svarbiausią vaidmenį atlieka jo sluoksniai. Šiuo atveju labai svarbus ne tik biskvito ir kremo skonis, bet ir jų išvaizda, spalva, derėjimas tarpusavyje. Kad sluoksniai labiau išryškėtų, dažniausiai pasirenkamos kontrastingų spalvų ir tekstūrų sudedamosios dalys – šokoladinis biskvitas ir šviesus kremas, šviesus biskvitas ir tamsus arba ryškesnės spalvos kremas, morengas ir kontrastingos spalvos kremas, uogų ar vaisių želė.
Kepant „nuogą" tortą labai svarbu suformuoti dailią jo formą, atsižvelgti į biskvito, kremo ar kitų sluoksnių aukštį. Kad tortas būtu stabilus, į jį vengiame dėti tekančio įdaro, pavyzdžiui, uogų ar karamelės. Įdomesnio, sodraus skonio biskvitas: morkų, marcipano, salyklo, šokolado ir pan. suteiks tortui drėgmės ir sodrumo. „Nuogas" tortas gali būti ir visai be biskvito – tokiu atveju morengus, karamelizuotus trupinius ar riešutus sluoksniuojame su derančio skonio kremu, uogų ar vaisių želė. Akivaizdu, kad tobulo grožio ir skonio „nuogas" tortas reikalauja ne mažesnio profesionalumo ir kruopštumo nei įprasti aptepti tortai.
NATŪRALUS GAMTOS MOTYVŲ DEKORAS
Idealu, kai „nuogo" torto sluoksniai ir puošyba dera prie bendros šventės stilistikos ir aplinkos. Norint sukurti efektingą saldumynų stalą ar jam suteikti ryškių akcentų, visai nebūtina torto dažyti žaliai ar mėlynai... – tebūnie jis natūralus, o padėklas – kokios tik norite spalvos. Svarbu parinkti jį tinkamo dydžio ir stiliaus.
„Nuogi" tortai, atspindintys natūralumo, estetikos bei gamtos motyvų tendenciją vestuvėse, ir dekoruojami subtiliai: gyvomis gėlėmis, augalų šakelėmis, šviežiomis uogomis, vaisiais, medžio motyvais, žvakėmis. Taip pat puošybai gali būti naudojamos torto sudedamosios dalys: kremas, karamelė, riešutai, zefyrai, sausainiai – tai jau priklauso nuo konditerio sumanumo ir kliento norų.
Nuotraukose – DESERTŲ STUDIJOS TIE KEPĖJAI KURTI TORTAI.