Prancūzijoje įsikūrusi organizacija „Gražiausi Prancūzijos kaimai" (Les Plus Beaux Villages de France) vienija 155 kaimus. Penki jų yra šiaurės Prancūzijoje – Normandijoje. Jie ne tik itin žavūs, bet ir „gardūs"! Mat pro juos driekiasi vadinamasis sidro ir sūrių kelias. Šis maršrutas patiks poroms gurmanėms, kurios norėtų automobiliu riedėdamos vaizdingais keliukais pro obelų soduose išsimėčiusias autentiškas sodybas ragauti tai, ką normandai šiame krašte puoselėja beveik nuo XI amžiaus...
„Sidro keliu" pro obelų sodus
Tai specialiais ženklais pažymėtas kelias, besidriekiantis per įspūdingus Normandijos kaimus, vaizdingais siaurais keliukais jungiantis Bevron an Ožą (Beuvron en Auge), Boneboską (Bonnebosq) ir Bofor Druvalį (Beaufour Druval). Kraštovaizdis su dvarais, pilimis, pusiau mediniais dryžuotais namais ir obelų sodais.
„Sidro kelias" yra geografinės zonos širdyje ir vienija gamintojus, lengvai surandamus pagal ženklą „Cru de Cambremer". Ruduo – nuostabus laikas keliauti „sidro keliu"! Tai – derliaus metas, taigi ir puiki proga matyti, kokiu derliumi džiaugiasi vietos ūkininkai. Visi jie mielai priima lankytojus, kartu leidžiasi į kelionę po sidro rūsius, o vėliau įpila ir taurę gintaro spalvos gėrimo.
Normandija garsi ne tik sidru, bet ir stipresniu gėrimu – kalvadosu (obuolių brendžiu) bei aperityvu pomo (pranc. Pommeau), savo tekstūra ir skoniu primenančiu likerį.
Gražiausi kaimai ir sidro ūkiai
Ką galima pamatyti riedant „sidro keliu"? Vietoves, įtrauktas į specialų „Gražiausių Prancūzijos kaimų" sąrašą: Bevron an Ožas, Kambremeras (Cambremer), Bomon an Ožas (Beaumont-en-Auge), Sen Haimeras (St. Hymer), Pjerfit an Ožas (Pierrefite-en-Auge). Visi šie kaimeliai pažymėti specialiu simboliu žemėlapyje, kurį galima rasti bet kuriame Normandijos turizmo biure.
Dryžuotų namų gatvelės, svaiginantys gėlynai, obelų sodai (puiki vieta dar kartą prisipažinti meilę!), senoviniai tebeveikiantys vienuolynai, jaukios parduotuvėlės, galerijos ir daug daug kitų lankytinų objektų. Kadangi šis maršrutas skirtas gurmanams, reikėtų parekomenduoti keletą dėmesio vertų vietų, pavyzdžiui, Kambremero miestelyje yra vienas didžiausių vietovėje Huetų šeimos (Pierre Huet) sidro ir kalvadoso ūkis, senąsias šeimos tradicijas puoselėjantis nuo 1865 metų; mažame kaimelyje Vikto Ponfole (Victot-Pontfol), esančiame tarp Bevron an Ožo ir Kambremero, būtinai užsukite pasisvečiuoti pas Famille Dupont šeimą, kurios dvaras-ūkis, pastatytas dar 1887 m., turintis 30 ha obelų sodų, primena dažnus prancūzų kino filmų vaizdus.
Bevron an Ože ir kituose aplinkiniuose kaimeliuose galima sutikti daugybę sidro gamintojų (nuo mažų vintažinių šeimos sodybų iki pasauliniu mastu gėrimus tiekiančių, modernizuotų ūkių), paragauti jų produkcijos, pasišnekučiuoti, o paskutinę spalio savaitę – patekti ir į sidro festivalį bei kvepiantį vietos produktų turgų.
Beje, normandų virtuvė – verta atskiro straipsnio... Norėdami ją labiau pažinti, lankykitės tik autentiškose užeigose ar restoranuose, išragaukite meniu kreperinėse (crêpes normandes – normandiški blynai), kurių šefai savininkai tiesiog mėgaujasi derindami Normandijos kulinarijos tradicijas, natūralius vietinių gamintojų produktus ir savo pašaukimą.
Sūrių kaimas Kamamberas
Netoli „sidro kelio" yra ir garsaus sūrio gaminimo vieta – Kamambero (Camembert) kaimas. Kodėl gi neužsukus į jį? Kamambero sūris, gaminamas nuo XVIII a., yra vienas žymiausių ir mėgstamiausių sūrių ne tik Prancūzijoje, bet ir kaip delikatesas vertinamas visoje Europoje. Žinoma, įdomu ir tai, kad 1855 m. sūris buvo patiektas Napoleonui III. Subtilaus sūroko skonio, geltono kreminio atspalvio, purus ir švelnus, sunokęs iki pat „širdies", sūris paliko jam didžiulį įspūdį ir nuo tada išpopuliarėjo kamambero vardu. Tad jei pasirinktumėte gurmaniškąjį kelionių maršrutą būtinai apsilankykite šiame kaime veikiančiame sūrio muziejuje.
Be žymiausio kamambero – minkšto pelėsinio sūrio pradininko, normandai taip pat didžiuojasi gamindami kitus tris gurmaniškus karvių pieno sūrius, priklausančius Normandijos kulinariniam paveldui: livaro (pavadinimas nuo Livarot regiono), nešatelis (Neufchâtel) ir ponlevekas (Pont-l'Évêque). Jų neišragauti svečiuojantis Normandijoje – tiesiog nuodėmė...
Nostalgiškasis uostas – Honfleras
Honfleras (Honfleur) – dailininkų miestas, įkvėpęs ir užbūręs garsiuosius Prancūzijos tapytojus impresionistus. Jo žavesys labiausiai atsiskleidžia pavakare ir sutemus, kai nakties šviesos apšviečia baltus laivus, miegančius senajame uoste. Gal todėl ir turistai čia ne pavieniai keliautojai ar grupelės žmonių, o įsimylėjėlių poros. Po pasivaikščiojimo siauromis senamiesčio gatvelėmis ir romantiškąja įlankos promenada, užsukite pietų ar vakarienės į žuvų restoraną pasimėgauti austrių, midijų, krevečių ir kitų jūrų gėrybių patiekalais, o pakelti taurę putojančio obuolių šampano būtų taip normandiška...
Normandiški pusryčiai: galima „apsvaigti"
Normandijoje apstu nuostabių sodybų, siūlančių Bed&Breakfast paslaugas. Jose apsistoję pajusite idilišką vietinių kasdienybę. Normandiški pusryčiai – galima apsvaigti... Susėdę tarsi lankydamiesi pas močiutę aplink gausiai ir kaimiškai stilingai padengtą stalą ragausite šeimininkės keptų kruasanų, rieksite jau išgirtų garsiųjų normandiškų sūrių, šaukštais kabinsite naminių slyvų, vyšnių, rabarbarų uogienių, delikačių apelsinų, pomidorų (!) džemų ir gardumynų iš obuolių. Juk Normandija – obelų ir obuolių kraštas.
Beje, net vietinius žmones čia kartais lygina su obuoliais. Sakoma, kad normandai tik iš pirmo žvilgsnio primena obuolio paviršių – kartais gal ir ne tokį blizgų ir glotnų. Artimiau juos pažinsi ne iškart, kaip ir obuolio skonį gali suvokti tik paragavęs. Tuomet pajunti minkštimą ir sultis. Skonį ir malonumą. Taigi, šiauriečiai tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti išdidūs ir neprieinami, tačiau iš tikrųjų – labai šilti ir malonūs žmonės. Jeigu pasirinksite šį kraštą romantiškam pabėgimui ar net medaus mėnesiui, būsite šiltai ir svetingai priimti. Normandija – išties puikus kraštas medui kopinėti! Ypač jaunavedžiams gurmanams.
Dėl sidro kelio ir degustacijų Normandijoje kreipkitės el. paštu sidrine@sarkozy.lt arba tel. +370 682 53335.
Tekstas – Godos Šleinytės-M. Nuotraukos – „FAMILLE DUPONT" šeimos ūkio ir autorės asmeninio albumo. Kelionės idėja – sidrinė „SARKOZY“. www.sarkozy.lt Facebooke > SarkozyBaras
TAIP PAT SKAITYKITE >> OBUOLIAIS KVEPIANČIOMS VESTUVĖMS (VESTUVIŲ VAIŠIŲ IDĖJOS)
IŠSIRINKITE MAISTO TIEKĖJUS >> PASLAUGŲ IR PREKIŲ KATALOGE