Net jei turite pačią netikėčiausią vestuvių viziją, o svarbiausią „Taip" savo gyvenime svajojate ištarti... būdami tik dviese rugių lauke, viskas yra įmanoma. ČIOP ČIOP komandai nėra per didelių iššūkių, tačiau, pasirinkus nestandartinę šventės vietą ar idėją, reikia būti pasirengus ir nestandartiniams sprendimams. Į ką dar būtina atkreipti dėmesį planuojant ir organizuojant vestuves, kad rezultatas džiugintų 100 procentų?
TEKSTAS – AISTĖS JASINSKAITĖS
NUOTRAUKOSE – ČIOP ČIOP organizuotų vestuvių akimirkos
Kokią dalį iš to 100 proc. lemia organizatorių darbas, o kokią – jaunųjų?
Profesionalų komanda ant savo pečių perima 99 proc. vestuvių planavimo, organizavimo, dekoravimo, muzikos, šviesos ir kitų rūpesčių, jauniesiems lieka 1 proc. – ištarti saldųjį „Taip". Kartais jaunieji iš nepasitikėjimo, kad niekas nepadarys taip, kaip jie nori, viską daro patys. O juk vestuvių organizatoriai, planuotojai ir yra tam, kad įgyvendintų jūsų norus (ne savo)! Neįvertinus, kiek laiko ir pastangų reikalauja pasiruošimas, tai tampa nelengvu išbandymu jauniesiems, o vestuvės – ilga ir sunkia darbo diena, rūpinantis, ar viskas vyksta pagal planą.
A. Pošienės nuotr. „MK drama queen“ suknelė
Šventės vieta: Jūsų „už" ir „prieš" nestandartinius pasirinkimus.
Nestandartinės vietos visuomet suteiks „oho!" efektą svečiams. Tačiau norint, kad šventė pavyktų, nestandartinė vieta turi būti jauki, savotiškai patogi ir nekelti diskomforto patiems jauniesiems. Techninis dalykas – nestandartinės vietos dažnai gali neturėti net elementarių patogumų, pavyzdžiui, tualetų ar... stogo.
Turime 7 metų renginių planavimo, organizavimo patirtį, esame organizavę juos oro uoste, teatre, dangoraižio terasoje, tuščioje pievoje, prie ežero ar apleistose vietovėse, kur nėra nieko! Terasa be lifto, rugių laukas ar miškas gal nėra netikėtos vietos, tačiau vestuvėms tai jau bus nestandartinė erdvė, kurią pritaikyti šventei prireiks labai didelio pasiruošimo ir papildomų išlaidų. Visais atvejais, renkantis nestandartinę vietą, būtinas suderinamumas tarp pageidavimų ir realybės juos įgyvendinti. Reikia nebijoti „nukrypimų" nuo vizijos savo galvoje, nes kai kuriose nestandartinėse vietose gali tekti priimti neplanuotus sprendimus.
Daug patirties ir įgūdžių mūsų profesionalų komandai leido įgyti projektas ir bendradarbiavimas su viešbučiu PACAI ir „Design Hotels" organizacija. Tai nebuvo vestuvės, tačiau ši renginių serija Lietuvos ir užsienio svečiams pareikalavo ypatingo pasiruošimo, atidumo ir kitų organizacinių gebėjimų. Planuodami stengėmės išryškinti originaliausias Vilniaus vietas, šalies tradicijas ir jas pateikti moderniai, stilingai ir itin kokybiškai.
Dar vienas iššūkis – šventės meniu.
Per vestuves tikrai nėra privaloma laikytis „vienos šalies meniu" taisyklės, t. y. kad visi patiekalai, pradedant užkandžiais ir baigiant desertais, būtų Italijos, Prancūzijos ar kitos šalies virtuvės, juolab kad jų yra daug ir skirtingų, o jų miksas puikiai derės vestuvių meniu. Įprastai siūlome kuo sezoniškesnį meniu, tai visada madinga, todėl žiemą, pavyzdžiui, stengiamės niekada nesiūlyti braškių!
Dažnai jaunieji mūsų klausia, koks patiekalų skaičius yra optimalus – geriau rinktis du ar tris pagrindinius, tačiau kiekvienu atveju reikia žiūrėti individualiai. Mes galime pasakyti, ar maisto bus per daug, ar per mažai, ir rekomenduoti praplėsti meniu arba, priešingai, jį sumažinti. Esame turėję vestuvių, kai per visą vakarą buvo tik užkandžiai, tačiau buvo ir tokių, kai svečiams siūlyti užkandžiai, 3 patiekalai ir dar vėlyvieji užkandžiai. Nepraleidžiame progos pakviesti gaminti su virtuvės šefu – tai visuomet yra puikus laiko praleidimas ir dar viena vestuvių pramoga. Paprastai svečiai noriai įsitraukia į šį procesą ir net klausia recepto.
Prieš vestuves visada rekomenduojama degustacija, kad pora susipažintų su šefu, pabendrautų ir iš anksto paragautų, koks maistas bus patiekiamas per jų vestuves. Tada visiems ramiau.
Ar būtina tarpusavyje derinti vestuvių vietą, meniu ir tematiką?
Pirmiausia reikėtų susigalvoti vestuvių tematiką, jei tokios iš viso norisi. O tuomet paieškoti, kurioje vietoje tai galima išpildyti geriausiai, koks meniu būtų idealiausias. Pavyzdžiui, ČIOP ČIOP erdves galima paversti ir į Getsby, Wonderland, disko temų įkvėptą vakarėlį, ir į BBQ ar pikniko tipo vestuves. Šios erdvės leidžia žaisti su dekoru, išpildyti kuo įvairiausius norus, o didelė šefų komanda ir patirtis – pasiūlyti tinkamiausią meniu pagal kiekvieno poreikius.
Kas šiuo metu yra „ant bangos“?
Madinga daugiau asmeniškumo, t. y. nuo pagal jaunųjų mėgstamą kvapą sukurtų žvakių, pačių pieštų ar asmenybes atspindinčių kvietimų iki kokteilių ar maisto meniu, kuris suderintas su jaunojo ar jaunosios pomėgiais. Dabar tas metas, kai grįžtama prie paprastumo ir vengiama perdėto dekoravimo. Kartais pagrindiniu elementu gali tapti viena spalva, kurios akcentų turi ir servetėlės, ir gėlės, ir kartais nedidelės dovanos svečiams. Vasarą, natūralu, švenčiama lauke. Pastebime, kad kartu su beprotišku tempu populiarėjančiomis miesto vestuvėmis dažnai pageidaujama įsirengti lauką viduje, t. y. natūralios gėlės, medžiai, miško, parko ar net paplūdimio kūrimas perkeliamas į uždarą erdvę.
Madingos etiškos ir aplinkai draugiškos vestuvės: mažiau plastiko, mažiau dirbtinumo, daugiau natūralumo ir pagarbos gamtai. Nors visapusiškai laikytis šios filosofijos sunku, visgi užtenka pradėti nuo servetėlių ar šiaudelių, paskui idėjos veja viena kitą.
Vestuvinis tortas ir desertai: kaip išsirinkti tai, kas išties nustebins svečius?
Tortas ir gali būti desertas! Jį visada reikia rinktis pagal skonį, juk jis turi būti ne tik kad gražus ir puošnus – jį valgys visi svečiai! Renkantis torto dekorą vyrauja minimalistinės idėjos ir į madą grįžta ramybė, t. y. pirmykščiai balti (ir kitų pastelinių spalvų) tortai, pasidabinę „papuošalais" iš perlų, su aukso, sidabro ar vario imitacija ir keliomis gėlėmis ar detalėmis, kurios susipina su dekoru ar aprangos akcentais.
Su desertais gali būti įvairiai: galbūt nuspręsite netiekti deserto prie stalo, tačiau bus paruoštas saldusis stalas, nuklotas pyragaičiais, keksiukais ir kitais saldumynais. O galbūt pasirinksite ir desertą po vakarienės, ir papildomą desertų stalą, ir vestuvinį tortą – jūs geriau žinote, ar jūsų draugai ir šeima yra smaližiai.
Be tradicinio torto, šį sezoną populiarus saldumynas – ledai. Karštą vasaros dieną jais galima pakeisti vieno kąsnio užkandžius prie bažnyčios ar desertą. Rinkitės natūralesnius, prisiminkite tradicinius šokoladinius, karamelinius ir braškinius arba improvizuokite su avokado, žemės riešutų ar egzotinių vaisių ledais. Kartais desertų stalas gali būti sūrių ir mėsyčių stalas!
Kas šiandien laikoma profesionaliu šventės aptarnavimu?
Pirmiausia, mūsų poreikiai skirtingi, o koks aptarnavimas reikalingas, paprastai pasufleruoja šventės formatas. Pavyzdžiui, degustacinei vakarienei savaime norisi aukštesnio lygio aptarnavimo, kai kuriems žmonėms apskritai priimtinas superprofesionalių padavėjų aptarnavimas baltomis pirštinėmis, tačiau kiti kur kas jaukiau ir mieliau jaučiasi esant ne tokiam formaliam, o laisvesniam aptarnavimui, tačiau tai nereiškia, kad jis yra prastesnis. Pastebime, kad jau „nulipinėjame" nuo užstalės visą vakarą. Labai dažnai jaunieji renkasi laisvesnį, neįpareigojantį formatą. Kartais net be vedėjo, nes svečiai bendrauja tarpusavyje, turi patys pasiruošę užduočių, žaidimų ar staigmenų jauniesiems.
Visada patariame atkreipti dėmesį, jei organizatoriai rekomenduoja didesnį padavėjų skaičių jūsų šventei. Tai tikrai ne šiaip sau, nes jie atlieka daug daugiau funkcijų, ne tik atneša gėrimų ir maistą svečiams. Aptarnaujantis personalas yra labai didelė jūsų šventės sėkmės dalis!
Taip pat skaitykite ---> PATARIMAI IR IDĖJOS
Įkvėpimui ---> TIKROS VESTUVIŲ ISTORIJOS