O jei keliaaukštį, jau daug kartų matytą šventinį tortą iškonstruotume ir pateiktume atskiromis dalimis? Desertų studijos TIE KEPĖJAI įkūrėja, dekonstruoto torto termino ir idėjos sumanytoja LAURA DONĖLĖ sutiko pasidalinti tokių tortų gamybos ir pateikimo subtilybėmis.
Nuotraukos – EGLĖS JUZUMAS, RASOS KUZMAUSKAITĖS ir „TIE KEPĖJAI" archyvo
Labai dažnai naujų desertų idėjas padiktuoja klientų noras nustebinti svečius arba tam tikros problemos sprendimo būdas. Kadangi dažnai ruošiame desertus šventėms, vykstančioms vasarą, kuriose dalyvauja didelis būrys svečių, nuolat tenka sukti galvą, kaip didžiulį tortą gabenti, patogiai pjaustyti, kaip padaryti, kad jis kuo ilgiau stovėtų ant desertų stalo be rizikos sugriūti, ypač karštuoju metų laiku... Taip pat dažnai žmonės, padegustavę įvairių skonių tortų, ir savo šventėje nori ne vieno, o keleto skonių, nes išrinkti tą vienintelį, kuris patiks šimtui ar daugiau smaližių, – nelengva užduotis.
Jau kurį laiką šventėms, kai klientai norėdavo daugiau nei vieno skonio torto, vietoje to vienintelio 3–4 aukštų gamindavome keletą skirtingo dydžio tortų. Taip pat dažnai keliaaukštį tortą sukonstruodavome iš skirtingo skonio tortų. Kol galiausiai išgryninau idėją, kad skirtingus tortus labai gražu serviruoti ant vieno padėklo ir padaryti juos tokių dydžių, jog atrodytų tarsi išrinktas vienas didelis tortas. Taip ir gimė iškonstruoto, arba dekonstruoto, torto terminas.
Kartais užtrunka keletą metų, kol naują skonį ar pateikimo būdą žmonės pradeda drąsiai rinktis tokiai svarbiai progai kaip vestuvės. Tačiau šią naujovę klientai priėmė labai atvirai ir lengvai – įtariu, tiek dėl praktiškumo transportuojant, pjaustant, tiek dėl naujoviškumo.
Po švenčių, kurioms kepame dekonstruotus tortus, gauname padėkų, kad sužavėjo ne tik torto skonis, bet ir neįprasta išvaizda. Iš tiesų – šis tortų pateikimo būdas ir mums, kepėjams, praplėtė fantazijos ribas ir atvėrė naujų torto dekoro galimybių. Tai, ką ne visada gali įgyvendinti puošdamas vieną tortą, puošiant kelis tortus pasidaro įmanoma ir stilinga. Tai ypač aktualu, kai užsakovui patinka keletas skirtingų dekoro elementų, sunkiai suderinamų ant vieno torto. Pavyzdžiui, keleto spalvų derinimas, skirtingų dekoracijų vienam tortui naudojimas – nuo aukso, sidabro dulkių, šokolado dekoracijų, gyvų gėlių, uogų iki žvakučių ar šaltųjų ugnelių.