„Mes – jauni, inovatyvūs, pilni energijos, drąsūs ir ambicingi!" – taip save pristatantys „Maisto architektai" brėžia liniją tarp vakar ir šiandien ir pradeda diktuoti novatoriško, stilingo ir beprotiškai skanaus maisto madas. Tai kūrybingų ir profesionalių virtuvės šefų komanda, kuri į kiekvieną šventę žiūri su ypatingu dėmesiu bei kruopštumu. Apie kulinarinę kūrybą ir skonių architektūrą kalbame su „Maisto architektų" įkūrėja ir komandos siela Sandra Urboniene.
Kaip gimė „Maisto architektų" idėja ir nuo ko tai prasidėjo?
„Maisto architektai" gimė iš išskirtinumo ir kokybės paieškų. Norėjome būti maisto paslaugų teikėjai, kurie viską patiekia šiuolaikiškai ir skoningai. Štai dėl ko save pristatome kaip „Maisto architektus". Stiprią mūsų komandą sudaro didelę darbo patirtį įvairiuose renginiuose, šventėse bei restoranuose turintys šefai, kurie dievina savo darbą ir spinduliuoja idėjas.
Prisistatydami sakote „dedame išskirtinumo antspaudą ir garantuojame, kad kliento šventė bus nepakartojamų skonių viršūnėje!". Iš kur šis kūrybingumas, drąsa ir meilė maistui?
Karščiausią meilę maistui spinduliuoja mūsų virtuvės šefas Rytis Juknevičius. Sukaupęs didelę patirtį įvairiuose pasaulio restoranuose ir baigęs kulinarijos mokslus Škotijoje, jis rūpinasi, kad į kiekvieną „Maisto architektų" patiekalą būtų žiūrima su ypatingu dėmesiu. Rytis nuolat kartoja, kad „nėra neskanaus maisto – yra tik per mažai laiko". Todėl mes ir dirbame visiškai jo neskaičiuodami. Norime nustebinti klientą. Kiekvienam parodyti išskirtinį dėmesį ir išgirsti jo tikruosius poreikius bei norus.
Maisto gamyba – savotiška meno rūšis. Tad ar menui kurti reikalinga speciali aplinka? Kokias detales, prieš kviesdami jūsų komandą į savo šventę, turėtų apgalvoti jaunavedžiai?
Esame maisto paslaugų teikėjai, dirbantys visoje Lietuvoje. Rūpinamės ne tik skaniu, išskirtinai patiektu bei kokybišku maistu, bet ir viskuo, ko gali prireikti, kad šventės dalyviai tinkamai juo pasimėgautų. Jaunavedžių rūpesčiai dėl maisto baigiasi tą akimirką, kai jie nusprendžia į savo šventę pasikviesti mus.
Mes patys susisiekiame su vieta, kurioje vyks šventė, išsiaiškiname, kuo galėsime naudotis ir ko trūks. Būna atvejų, kad reikia atsivežti beveik visą virtuvės įrangą nuo konvekcinės krosnies iki šaldytuvo. Ir mes tai padarome. Todėl užsakovai gali rinktis bet kokią šventės vietą – nuo dvaro iki ežero pakrantės, – visiškai nesukdami sau galvos, kaip ten bus patiektas maistas. Pasirinktoje vietoje pagal kliento norus sukursime ištaigingą puotą ar gurmanišką pikniką. Galimybės – beribės.
Maistas – gana subtili sfera, ir čia kiekvienas klientas unikalus. Kaip prisitaikote prie skirtingų poreikių?
Iki šventės daug dirbame ir bendraujame su klientu ne tik kad išsiaiškintume jo poreikius, bet ir kad galėtume patarti, koks meniu būtų tinkamiausias būtent tai šventei pagal tematiką, vietą, metų laiką. Mums nuoširdžiai rūpi visi kliento norai, todėl dedame daug pastangų, kad jie būtų maksimaliai įgyvendinti. Esame lankstūs ir nesirišame prie vieno šablono. Todėl klientas gali būtų tikras, kad gaus originalią, iki smulkiausios pipiro kruopelės apgalvotą paslaugą. Mūsų maistas išsiskiria tuo, kad viską gaminame tik iš natūralių ir šviežių produktų. Dirbame tik su geriausiais maisto produktų tiekėjais Lietuvoje. Dėl to visada galime užtikrinti aukščiausią kokybę. Kartais juokaujame, kad gyvename nuolatiniame kūrybos procese, todėl jei klientas nori savo šventę švęsti „su skoniu", visomis šio žodžio prasmėmis, mes pasiruošę tai įgyvendinti!
Ką patys vadinate savo stipriausia puse ir firminiais patiekalais?
Didžiausia mūsų stiprybė – darni ir kūrybinga komanda, kuri ir sukuria gardžiausius patiekalus. O firminiais galėtume pavadinti populiariausius šventės užkandžius – sūdytos lašišos tartarą su grūdėta varške ir lengvai sūdytais agurkėliais bei brandintos jautienos nugarinės „tagliatą" su figų džemu ir kapario uogomis. Šie patiekalai atspindi mūsų meilę maistui ir išskirtinį dėmesį subtilioms detalėms.
Pagrindinį šventės patiekalą kuriame tokį, kad svečiai galėtų gardžiai ir sočiai pavalgyti. Žinoma, tai šiek tiek įspraudžia į tam tikrus rėmus ir neleidžia nukrypti į kūrybines lankas. Visgi, praskleisdami paslapties šydą, galime pasakyti, kad populiariausią mūsų pagrindinį patiekalą sudaro net 13 ingredientų.
Šiandien ypatingos šventės neįsivaizduojame be originalaus maisto ne tik skonio, bet vaizdo prasme. Ar jums svarbu, kaip maistas atrodo lėkštėje?
Maisto patiekimo estetika mums labai svarbi. Virtuvės šefas savo komandai visada akcentuoja, kad svečiai pirmiausia valgo akimis. Todėl ypač stengiamės, kad visi mūsų patiekalai atrodytų šiuolaikiškai ir nepriekaištingai. Maisto dekoras – labai svarbi mūsų darbo dalis. Kiekvieną kartą maistą dekoruojame taip, kad jis derėtų su bendru šventės stiliumi, tarsi papildytų jį. Taip sukuriame ypatingą pokylio atmosferą ir nuotaiką.
Ar 2020-ųjų vestuvių sezonas nustebins naujovėmis?
Be abejo! 2020-aisiais stengsimės dar labiau paįvairinti meniu, įsivesime dar daugiau naujų užkandžių, žuvies, jūrų gėrybių patiekalų, o kaip pagrindinį akcentą siūlysime vakarienę, susidedančią iš dviejų arba trijų patiekalų: šalto užkandžio, šilto užkandžio ir pagrindinio patiekalo. Pastebime, kad daugėja švenčių, kuriose nebereikia „nukrauti" stalo maistu. Žmonės ieško naujovių, kažko neįprasto. Štai todėl mes ir esame, kad išpildytume slapčiausias jų vizijas.
Ką patartumėte šiuo metu savo vestuvių puotą planuojantiems jaunavedžiams?
Svarbiausia stengtis ne tik klausyti, bet ir išgirsti, ką siūlome. Patirtis rodo, kad kartais reikia ieškoti kompromisų. Dera pagalvoti apie visus svečius, nedaryti klaidos užsakant karštuosius patiekalus vien pagal savo skonį ir maisto supratimą. Galbūt dalis svečių nesupras vidutiniškai kepto jautienos kepsnio ar žemoje temperatūroje ruoštos antienos. Dėl šių priežasčių visada rekomenduojame patiekalus užsakyti tokius, kurie būtų priimtini tiek jaunimui, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. Skanaus!