Vestuvių sezonas artėja ne tik poroms, besiruošiančioms tuoktis, bet ir tiems, kurių pagrindinis darbas – sukurti nepamirštamas, įspūdingas ir... gardžias vestuves. Žurnalas „Vestuvės.lt“ kalbasi su žinomu Lietuvoje virtuvės šefu Ruslanu Bolgovu.
Ruslanai, Jums vasara – pats darbymetis. Nuo kada pradedate jam ruoštis?
Aš ištisus metus kaupiu žinias vasarai, ieškau naujų patiekalų idėjų. Jei tik kyla nauja mintis ar idėja, iš karto bandau ją įgyvendinti – neatsižvelgdamas į metų laiką.
Ruošiate patiekalus ne tik vestuvėms, bet ir kitiems renginiams. Kokie yra pagrindiniai patiekalų kriterijai vestuvių stalui?
Svarbiausia – išlaikyti produktų sezoniškumą ir žinoti, kada ir kur vyks vestuvės. Ar pobūvis vyks salėje, ar sodyboje, ar tai bus išvažiuojamasis – nuo to priklauso produktų pasirinkimas ir gaminimo galimybės. Labai svarbu ir vestuvių tematika, ir pasirinkti gėrimai. Visada stengiuosi atsižvelgti į tai, ką mėgsta jaunavedžiai ir jų svečiai – visada būtina kuo tiksliau išsiaiškinti pageidavimus. Gali būti, kad svečiai yra alergiški kokiems nors produktams – tada jų paprastai nebūna ant vaišių stalo.
Prieš kiekvienas vestuves susitinkate su būsimais jaunavedžiais. Kiek laiko likus iki vestuvių turėtų įvykti susitikimas?
Kuo anksčiau. Man užtenka mėnesio, kad išsiaiškinčiau vestuvių stilių, jaunųjų norus ir pageidavimus. Likus kelioms savaitėms iki šventės būtinai turi vykti pasirinktų pagrindinių patiekalų degustavimas, kad, jei kartais netiks skonis, dar turėčiau laiko pakeitimams.
Jaunavedžiai tampa Jūsų draugais?
Tikrai taip. Beje, galiu pasakyti, kad iš visų porų, kurioms ruošiau vestuves, išsiskyrė tik viena, tad, manau, esu gera reiškiantis ženklas (juokiasi).
Turbūt užsisakinėti maistą vestuvėms pas Ruslaną – gana brangu?
Ne, tikrai nėra brangu. Manau, kad jei jau nusprendėte švęsti vestuves, joms taupyti tikrai negalima! Ši šventė yra pati gražiausia ir vyksta tik vieną kartą gyvenime, todėl turi būti be priekaištų. Kalbant apie kainas, vidutiniškai žmogui skaičiuojama nuo 200 litų be alkoholio. Tokia suma garantuoja, kad vestuvių svečiai bus tikrai sotūs.
Ruslanai, ar vis dar madinga nuo valgių lūžtantys stalai?
Ne, tikrai ne. Tai tik produktų išmetimas. Aš, pavyzdžiui, esu prieš majonezines salotas vasarą – juk per valandą jos praranda grožį, be to, greitai genda! Tikrai galima išsiversti su marinuotomis arba šviežiomis daržovėmis. Vestuvės – tai ne vakarienė ir ne apsivalgymas!
Daug dėmesio skiriu antrajai vestuvių dienai. Pastebėjau, kad antrąją dieną žmonės daugiau valgo, jie atsipalaiduoja ir maistas tampa daug svarbesnis. Man, beje, labai svarbu, kad maistas būtų gražiai pateiktas. Tai padeda žmonėms atsipalaiduoti.
Kokie yra Jūsų siūlomi patiekalai antrajai dienai?
Dažnai antrajai dienai siūlomi pusryčiai su atvira virtuve. Žmonės ateina ir patys gali pasirinkti, ko nori, – omleto, kiaušinienės, blynelių, bandelių, kibinų. Žmones puikiai nuteikia karštutėliai, dar kvepiantys maisto produktai.
Užsiminėte, kad Jums svarbu stalo grožis, dekoras. Daug dėmesio tam skiriate?
Tikrai taip. Kartais idėjų pasisemiu važinėdamas iš taško A į tašką B. Sustoji miške, pamatai uogas su lapeliais, žydinčius grikius – gyvi patiekalų papuošimai yra patys gražiausi. Pastaruosius porą metų daug dėmesio skiriu stalo papuošimui žolelėmis.
Ruslanai, visai neseniai lankėtės Prancūzijoje. Ieškojote idėjų, kuo nustebinti jaunavedžius?
Taip. Mane sužavėjo tuo, kad Prancūzija naudoja labai daug stiklo. Nuvykęs tik pasitvirtinau idėją – patiekalai vasarą labai gražiai atrodo stikliniuose induose po stikliniais gaubtais. Tai sukuria didžiulį grožį, o ir maistas neapdžiūsta.
Kokius karštuosius patiekalus siūlytumėte vasarai?
Aš siūlau tą, ką žmonės labiausiai mėgsta (juokiasi). Neapsiriksite pasirinkę jautienos didkepsnį. Galima imti ir paprastą vištieną arba kukurūzinį viščiuką, fazaną, veršieną. Manau, kad net ir iš tos pačios vištienos galima sukurti tikrą meno šedevrą – tai priklauso tik nuo vyriausiojo virėjo fantazijų. Asmeniškai aš pats vištieną maišyčiau, pavyzdžiui, su fazanu – tinka ir klasikinėms, ir prabangioms vestuvėms.
O ar siūlytumėte žuvies patiekalų vasarai?
Rinktis, pavyzdžiui, įdarytą žuvį vasarą – labai pavojinga. Ji pradedama gaminti prieš kelias dienas, kol nuvežama į šventės vietą – praeina dar daugiau laiko. Atsiranda didelė galimybė apsinuodyti. Kam reikia gadinti produktus, į kuriuos reikia investuoti labai daug laiko, nors jie paskui tampa nešvieži ir neskanūs?
Esate už dideles porcijas per vestuves?
Esu kategoriškai nusiteikęs prieš dideles porcijas. Mano manymu, daug geriau kuo mažiau įvairesnių patiekalų. Maistas tiesiog turi papildyti bendrą šventės aurą. Tegul būna 5 ar 7 patiekalai, bet mažesni. Kad patiekalas netrukdytų žmonėms bendrauti su stalo kaimynais, šokti, dainuoti ir švęsti. Patys pagalvokite – didelė porcija greitai atšąla, todėl tampa tiesiog nebeskanu.
Ruslanai, pristatykite naujausias desertų ir vestuvinių tortų tendencijas. Gal tęsiasi keksiukų era?
Keksiukai yra gerai (šypsosi). Bet pyragėliai tiesiog skiriasi nuo torto. Tortas per vestuves daug geriau. Tiesa, tik nereikia plastikinių gulbių ir statulėlių (juokiasi). Vestuvinis tortas turi būti kokybiškas – nei per riebus, nei per saldus. Vasarai siūlau rinktis jogurtinius, vaisinius tortus. Ant saldaus stalo būtinai turi būti vaisių ir uogų. Tai yra tie produktai, prie kurių žmonės visada prieina (šypsosi).
Ruslano Bolgovo patarimai jaunavedžiams:
Tekstas – Gerda Morozovienė. Patiekalai – Ruslano Bolgovo. Nuotraukos – Nerijaus Januškos (www.n-j.lt) nuotr.