Šeimos židinys turi būti ne tik gražus, bet ir naudojamas

Vestuvių tradicijos ir etiketas
Įsiminė: 0
Peržiūrėjo: 506
Įsiminti

Mūsų šalyje vis dar gyva bene vienintelė iš senų papročių išlikusi tradicija, kai tėvai per vestuves jaunavedžiams įteikia šeimos židinį, linkėdami negęstančios namų šilumos. Ši tradicija išlikusi iš pagonybės laikų. Ugnies deivė Gabija – viena svarbiausių dievybių pagonybės laikais, ugnis saugota ir vertinta, būtent todėl mūsų protėvių namuose stengtasi, kad ji niekada neužgestų.

 

Tekstas– Jurgitos Medonės | Nuotraukose – keramikės Eglės Klimienės darbai

 

ŽINUTĖ IŠ TĖVŲ

Ugnis simbolizuoja namų šilumą, gerovę; linkima, kad ji būtų kūrenama, kaip kad puoselėjama turėtų būti jaunųjų meilė vienas kitam. Tėvai, įteikdami šeimos židinį, perduoda ne tik gausos, jaukumo, tvirtos šeimos linkėjimus, o ir savo vertybes. Kartu šeimos židinio įteikimo ceremonija leidžia pajusti, kad tėvai laimina ką tik sudarytą dviejų žmonių sąjungą – jaunieji gauna tėvų pritarimą ir palaikymą. Tai labai svarbus momentas, nes tėvai visada išlieka svarbūs žmonės vaikų gyvenime, kad ir kokio amžiaus jie būtų.

Įteikdami šeimos židinį tėvai jauniesiems linki saugoti ir branginti vienas kito meilę, šeimos židinys čia tampa negęstančios meilės simboliu.

Linkint šilumos šeimoje rekomenduojama kalbėti iš širdies, vengti kitų žmonių parašytų eilėraščių, šiuo atveju paprastumas lygus nuoširdumui.
Paprastai šeimos židinys įteikiamas prieš vidurnaktį, nors tai nėra griežta taisyklė – gali būti įteikiamas ir kitu vestuvių šventės metu, pvz., po bažnytinės ceremonijos arba atvykus į pokylio vietą.

TENDENCIJA – PRITAIKOMUMAS

Keramikė Eglė Klimienė, kurianti išskirtinio dizaino šeimos židinius, sako, kad šiandien bene svarbiausia tendencija, kalbant apie šią svarbią vestuvių tradiciją, yra pritaikomumas. Tai reiškia, kad padovanotas šeimos židinys turėtų ne dulkėti lentynoje, o būti pritaikomas namų interjere ir naudojamas – galbūt net kiekvieną dieną. O juk to jį dovanojantys tėvai ir linki – kad plevenanti šeimos židinio liepsna kasdien primintų, kaip svarbu nuolat puoselėti šeiminį ryšį.

Egle, šeimos židiniai – bene vienintelė senovinė tradicija, išlikusi šiandien. Kaip manote, kodėl ji svarbi?
Šeimos židinio įteikimas yra viena seniausių ir jaukiausių tradicijų. Ji labai svarbi, nes tėvai perduoda savo namų ugnelės dalį vaikams. Tai tarsi simbolinė ugnies, jausmų, šilumos relikvija.

Kaip per laiką kito šeimos židinių dizainas?
Ši labai sena tradicija atėjusi iš pagonybės laikų. Seniau šeimos židiniai būdavo nameliai, įvairios figūrėlės su žvakele. Pastebėjau, kad formos keitėsi labai vangiai. Graži, išpuoselėta tradicija apsiribojo labai primityvia išvaizda. Naujas formas diktuoja mada, interjero dizainai. Keičiantis interjero stiliams, turėtų kisti ir šeimos židinių formos.
Mano nuomone, šeimos židinys turėtų būti naudojamas dažnai, suteikdamas jaukumo ir romantikos šeimos vakarams, kaip stalo puošmena per šventes. Jauki šviesa namuose sukuria romantikos, atsipalaidavimo, ramybės, poilsio jausmą. Smagu, kai žmogus gali pasirinkti šeimos židinį pagal savo skonį bei namų interjerą.

Šeimos židinys turėtų būti naudojamas dažnai, suteikdamas jaukumo ir romantikos šeimos vakarams, kaip stalo puošmena per šventes.

Dovanojant šeimos židinį svarbu, kad į jį būtų gražu žiūrėti ne tik vestuvių dieną, bet jis būtų pritaikomas ir namų interjere vėliau, t. y. neišsiskirtų kaip prie nieko nederanti detalė. Jūsų kuriami židiniai būtent taip ir atrodo – kaip stilinga namų puošmena. Ar kurdama specialiai to siekiate?
Taip. Pas savo draugus dažnai pastebiu šeimos židinius, paslėptus spintose, paliktus kaip vienišus ir nereikalingus indelius dulkėti spintos kertėje. Tokią ypatingą simbolinę prasmę turintys daiktai turi būti gražūs ir matomi. Židinį tėvai įteikia, sakydami jautrius žodžius vaikams, taip ir pats židinys tampa nuoširdaus žodžio dalimi, todėl jis neturėtų tūnoti kertėje. Namuose jam reikėtų skirti garbingą vietą.

Židinį tėvai įteikia, sakydami jautrius žodžius vaikams, taip ir pats židinys tampa nuoširdaus žodžio dalimi, todėl jis neturėtų tūnoti kertėje.

Žiūrėdama Jūsų kurtų šeimos židinių nuotraukas matau, kad dominuoja balta spalva. Ji vestuvėms išties tinka. Visgi būna įvairių šeimų – ar paprašo Jūsų sukurti ir kitokios spalvos kūrinius? Sutinkate?

Balta spalva tinka visuose interjeruose. Kartais manęs žmonės paprašydavo suteikti tam tikrų atspalvių. Visgi vestuvėms paprastai užsakomi balti šeimos židiniai. Nebūtina židinio nuglazūruoti ryškiomis spalvomis, kad jis spalviškai derėtų namų interjere. Jis turėtų būti akcentas. Pvz., galima subtiliai padekoruoti auksu ir taip suteikti židiniui daugiau prabangos, skambesio ir nuotaikos.

Ar kurdama šeimos židinius įgyvendinate ne tik savo, bet ir jaunųjų tėvų idėjas?
Dažniausiai įgyvendinu savo idėjas. Kartu atsižvelgiu į žmonių norus. Šeimos židinį galiu pakoreguoti pagal užsakovo prašymą. Tokią istoriją turi šeimos židinys „Sakura II”. Mergina, rinkdamasi šeimos židinį, negalėjo apsispręsti. Jai patiko du modeliai: „Gėlės žiedas” ir „Koralas”. Pastarasis ją žavėjo spygliukų virpesiu, o „Gėlės žiedas” – žiedlapių forma ir gyvumu. Todėl kartu sujungėme du židinius į vieną. Gėlės žiedlapiai vainikavo koralą židinio viduryje.

Man atrodo, kurti Jus įkvepia jūros tematika. Jūsų židiniai – tarsi kriauklės, saugančios perlus (neužgęstančią žvakelės liepsną), arba koralai, apglėbę ir saugantys tai, kas brangu. Ar aš klystu? Kokią žinutę savo kuriamais šeimos židiniais norite perduoti?

Jūs visiškai teisi. Gamtos formos, žiedai, samanos, koralai, ypač visas povandeninis pasaulis mane žavėjo nuo pat vaikystės. Jūros augmenija yra išskirtinio žavesio, stulbinančių spalvų ir formų, iš kurių daug mokausi ir stengiuosi perteikti savo darbuose. Pati gamta yra tarsi atversta knyga, kuri diktuoja daiktų formas, iš kurios taip pat semiuosi idėjų savo darbams. Visada, atiduodama šeimos židinį jauniesiems, atiduodu dalelę savo širdies, linkėdama auginti vienam kitą, žengti koja kojon, būti vienam kito dalimi. Manau, tai yra susiję – gamta ir žmogus turi būti kartu.

Kaip ir visur, turbūt ir kalbant apie šeimos židinius vyrauja tam tikros tendencijos: kas madinga šiuo metu?
Šiuo metu madinga modernioji, funkcionalioji keramika. Daiktas turi būti ne tik gražus, bet ir turėti funkciją. Žmonės nemėgsta apkrauti namų daiktais be paskirties. Todėl manau, kad šeimos židinys turi būti ne tik gražus, bet ir naudojamas. Mano kūrinius patogu ir lengva naudoti, prižiūrėti.

Kaip atsiranda šeimos židiniai, kaip jie gimsta?
Visi šeimos židiniai yra gimę iš gamtos formų. Man pačiai labai patinka šešėlių ir šviesos žaismas. Ypač gražų šešėlį suteikia virpanti žvakės šviesa tarp plonų židinių žiuželių. Atsiranda plaukimas, virpesys, ramybė. Mums, nuolat bėgantiems žmonėms, reikalinga ramybė, jaukumas, meilė ir šiluma namuose. Todėl mano kuriamus šeimos židinius dažnai įsigyja ne tik jaunieji, bet ir žmonės, kuriems namuose reikalinga ramybė bei romantika. Neretai židiniai virsta puikia dovana vadovams, medikams, mokytojams. Labai džiaugiuosi, kad šie darbai gali sušildyti tiek daug skirtingų širdžių.

Jeigu galėtume vienai dienai nusikelti į Jūsų, kaip keramikės, kūrybos erdvę, kaip ta diena keramikės pašonėje atrodytų? Ką pamatytume?
Dienos pradžioje pasitikrinu užsakymus. Susidėlioju dienos darbus pagal būtinumą. Mano darbo diena verda greitu tempu. Įdarbinta būna visa šeima. Aš šneku telefonu su klientais, vyras tą patį daro bendraudamas žinutėmis. Darau kelis darbus vienu metu: kraunu krosnis, glazūruoju, dirbu su tauriaisiais metalais. Daugybę dalykų apgalvoju kiekvieną dieną: krosnies pakrovimą, gaminių aukščių suderinamumą. Tai nėra monotoniškas darbas, jis reikalauja daug dėmesio, susikaupimo. Kiekviena darbo diena skirtinga. Užsukę tikrai nerasite manęs relaksuojančios, geriančios kavą. Darbe verda gyvenimas! Ir man tai teikia džiaugsmą. Kartais dirbant šauna beprotiškų idėjų. Tada metu visus darbus ir stengiuosi įgyvendinti tai, ką matau mintyse. Išbandau technologinius sprendimus. Šalia manęs jums nebūtų liūdna.

Šių dienų tėvai atsiklausia savo vaikų, kokio šeimos židinio jie norėtų. Drįsčiau sakyti, kad dažniausiai šeimos židinius renkasi patys jaunieji.

Ar šiuolaikiniai tėvai klausia būsimų sutuoktinių, kokio židinio norėtų, ar visgi ši dovana, jos dizainas būna staigmena?
Šių dienų tėvai atsiklausia savo vaikų, kokio šeimos židinio jie norėtų. Drįsčiau sakyti, kad dažniausiai šeimos židinius renkasi patys jaunieji. Jie jau mato tą daiktą savo namų aplinkoje. Tėvai išrenka kelis variantus ir leidžia vaikams apsispręsti, kuris židinys jiems labiausiai patinka. Tačiau pasitaiko, kad tėveliai išrenka šeimos židinį savo nuožiūra, o jį jaunieji pamato tik vestuvių dieną per šeimos židinio įteikimo ceremoniją. Daugybė jaunųjų atsiunčia savo padėkas ir naudojamų šeimos židinių nuotraukas. Vadinasi, savo darbais aš pasiekiau jų širdis. Tai didžiausias įvertinimas autoriui. Šie jausmai man suteikia sparnus.

 

Keramikė Eglė Klimienė —> www.ceramik-ei.lt
Mob. +370 681 13484
Facebook: Ceramik-ei  | Instagram: egleklimiene_seimoszidiniai.lt

Panašūs straipsniai

Planuokite

Žingsnis
po žingsnio
savo svajonių
šventės link

Vestuvių
biudžeto
skaičiuoklė

Sužinokite, kiek realiai kainuos Jūsų šventė,
kur galite sutaupyti, o kam skirti daugiau...

Skaičiuoti
pasiruosimo-kalendorius

Pasiruošimo
planas -
kalendorius

Palengvins susiplanuoti darbus ir
užsisakyti reikiamas paslaugas laiku!

Pradėti planuotisavo šventę