Šeimos židinio ir dovanų beieškant: kaip sužydi keramika

Vestuvių tradicijos ir etiketas
Įsiminė: 1
Peržiūrėjo: 87
Įsiminti

Vestuvės – meilės įprasminimo šventė, kupina simboliais virstančių žvilgsnių, jautrių amžinybei iššūkį metančių prisipažinimų. Džiaugsmas, susipinantis su tradicijomis ir laikui nepavaldžiais papročiais. Aukso žiedai, duona ir vanduo, šeimos židinio ugnis – tik dalis dviejų įsimylėjusių žmonių jausmus sutvirtinančių ritualų. Šįkart apie meno reikšmę vestuvinėse dovanose, nuoširdumo įprasminimo būdus ir keramikoje sugautus jausmus pasakoja studijos „Menoja“ įkūrėja Ineta Vaitekūnienė.

Nuotraukose – „Menoja“ keramikos darbai  Tekstas – Linos Matiukaitės, Vestuves.lt

 

„Menoja” – unikalus ir tarsi paslaptingas pavadinimas. Kas tai?
„Menoja” – tai meninės saviraiškos klubas, peraugęs į rankų darbo keramikos gaminių studiją. Viskas prasidėjo nuo idėjos „mylėk meną savyje, o ne save mene”. Tai tapo studijos šūkiu. Menas ir Ji, pavertus „ja”, virto „Menoja”. Pavadinime užkoduotas moteriškumas skleidžiasi mūsų dirbiniuose. Visi jie sukurti iš tikrumo, rūpesčio aplinkiniais, noro subtiliai puošti ir globoti.

Savita, žiedais išpuošta keramikos gaminių stilistika greitai išsiskyrė iš kitų kūrėjų darbų. Tapome atpažįstamos. Jau daugiau nei 12 metų stengiamės tai puoselėti, o mūsų rankų darbo dirbiniai tapo daugiau nei paprasta preke, tai – meilė, kūryba ir išskirtinumas. Nekuriame masiniam pardavimui. Atvirkščiai, mums svarbus jautrus asmeniškumas, jaukumas. Būtent tai ir yra „Menoja”.

Vestuvėse iki šiandien puoselėjama šeimos židinio perdavimo tradicija. Kodėl ši tradicija vis dar tokia reikšminga?
Šeimos židinys – viena iš senųjų tradicijų, siekiančių senus laikus. Pirma, tai simbolis: tėvai perduoda savo namuose rusenančią ugnį naujiems namams. Ugnis – svarbi stichija, kuri mus šildo ir maitina. Ugnį galima suprasti ir dvasiškai – jeigu ji dega širdyse, jūsų meilė rusens amžinai. Antra, ši tradicija siejama su senovės lietuvių deive Gabija. Anuomet visuose namuose ruseno šventa ugnis, kuri rūpinosi namų gerove. Židinio ugnį tradiciška per vestuves perduoti vidurnaktį, tarsi prasidedant naujai dienai, kai tamsu, tarsi apšviečiant, sušildant ir palaiminant būsimą jaunavedžių šeimos gyvenimą.

Jūs vestuvėms kuriate romantiškų formų šeimos židinius – lyg gėlių žiedus. Kaip gimsta šie kūriniai?
„Menojos” židiniai išsiskiria įvairove. Mes nenaudojame jokių ruošinių, formų ir tai yra absoliutus rankų darbas nuo idėjos iki smulkiausio žiedelio išlipdymo. Itališkas baltasis molis atitinka porceliano masę, todėl gaminys atrodo lengvas, neapsunkinantis erdvės. Kūrinius ne tik glazūruojame, bet ir dengiame auksu, platina, liustru – neorganiniais dažais keramikai puošti. Dirbiniams tai suteikia prabangios romantikos.

Kiekvienas gaminys yra savitas ir antro tokio nėra. Tai kaip kiekvieno iš mūsų namai. Tarsi panašūs, bet kartu visiškai skirtingi. Todėl visada patariame klientams renkantis šeimos židinį atsižvelgti į jaunavedžių namų stilių ir jų skonį – juk šis židinys puoš jų unikalius namus. Jis turi papildyti, o ne išsišokti iš interjero.

Dar vienas jūsų klientų favoritas – širdies paveikslai, kuriuos jaunavedžiai per vestuves dovanoja savo tėvams. Kokią žinutę siunčia ši dovana?
Tai iš širdies į širdį perduodama meilė, šiluma ir rūpestis. Paveiksle pumpurai, nutūpę ant širdies, simbolizuoja gražiausią gėlės žiedo akimirką – netikėtą pumpuro išsiskleidimą. Tai šeimą kuriančių vaikų simbolis: čia jie dar tik maži pumpurėliai, o po santuokos įžadų – brandūs, savo gyvenimo keliu žengiantys išsiskleidę žiedai.

Žydinti širdis mums primena augimą, šeimos istoriją. Tai įamžina balta keramika. Ši dovana – ir begalinės meilės, ir padėkos tėvams simbolis. Dažnai prie keramikos širdelių paveiksluose paliekame tarsi amžinybei įspaustus linkėjimus: „Meilė”, „Iš visos širdies”, „Čia gyvena meilė”, „Čia gyvena svajonės, laimė”. Šie palinkėjimai apsigyvena tėvų namuose ir kaskart į juos pažvelgus primena, kad jie mūsų laimė.

Kiek svarbu vestuvėse puoselėti tradicinius simbolius, jų reikšmes, o gal verčiau leisti širdžiai kurti savus simbolius?

Meno išraiškas bei vestuvių simbolius kiekvienas kūrėjas renkasi pagal save. Čia taisyklės negalioja. Nuostabu, jei žiūrėdami į meno kūrinį žmonės pasijunta, tarsi žvelgtų į save veidrodyje. Taip, kiekvieną kūrinį, kuris gyvens jūsų namuose, reikia rinktis širdimi. Menininkas mato, jaučia ir išreiškia, o žiūrovas savo vidumi atpažįsta menininko impulsą ir reaguoja. Mūsų įkvėpimas yra gamta, gėlės, žiedai, o visa kita – intuicija, moteriškumas, meilė ir šiluma aplinkai. Jei šie simboliai artimi jūsų širdžiai, tuomet kūrinys pripildys jūsų aplinką tikrumo, kalbės jūsų širdies kalba. Tai svarbiausia – pajusti. Kurkite savo simbolius, puoselėkite juos saugančias dovanas ir prisiminimus.

„Menoja” keramikos darbų – šeimos židinių ir kitų dovanų idėjų – rasite:
www.menoja.lt
Studijose: Odminių g. 11, Vilniuje, ir Vilniaus g. 217, Šiauliuose.
FB: menojalt IG: menoja.lt
Menoja studijos vadovė Ineta Vaitekūnienė
Tel. +370 682 43 408  el. paštas: info@menoja.lt

Panašūs straipsniai

Planuokite

Žingsnis
po žingsnio
savo svajonių
šventės link

Vestuvių
biudžeto
skaičiuoklė

Sužinokite, kiek realiai kainuos Jūsų šventė,
kur galite sutaupyti, o kam skirti daugiau...

Skaičiuoti
pasiruosimo-kalendorius

Pasiruošimo
planas -
kalendorius

Palengvins susiplanuoti darbus ir
užsisakyti reikiamas paslaugas laiku!

Pradėti planuotisavo šventę