Vestuvių neįmanoma įsivaizduoti be desertų, o dažnai dar sakoma: „Saldus tortas lygu ilgam saldžiam gyvenimui." Apie tokį tikrai svajoja visi. Šiuolaikinėse vestuvėse desertai dargi tapę ne tik saldaus malonumo kąsneliais, bet ir efektinga pokylio puošmena. Stulbinamai atrodantys gardėsiai atima žadą tiek juos pamačiusiems, tiek paragavusiems. Šio efekto nuolat siekia ir aukščiausius standartus sau kelia nedidelis šeimos verslas „Cupcake". Per 8 veiklos metus jie ne tik subūrė talentingų konditerių komandą, bet ir vestuvių rinkoje užsitarnavo nepriekaištingą reputaciją bei geriausių keksiukų Lietuvoje kepėjų vardą.
Nuotraukose – „CUPCAKE" TORTAI IR DESERTAI
Tekstas – Linos Matiukaitės, Vestuves.lt
SVAJONIŲ VESTUVES KURIANČIOS SMULKMENOS
Vestuvių svečius palepinti skanėstais priimta ne tik pobūvio metu, bet ir po santuokos ceremonijos prie bažnyčios, metrikacijos skyriaus ar po išvažiuojamosios ceremonijos gamtoje. Kiekvienai iš šių kategorijų „Cupcake" yra paruošę po saldų pasiūlymą. Tad nuo ko pradėti, kad nebūtų praleista nė viena smulkmena?
Skanėstų krautuvėlės vadovės Vaidos Rutkauskienės patarimu, svečių vaišėms po santuokos ceremonijos labiausiai tinka įvairių skonių makarunai ir kanelės: „Dažniausiai vaišės po ceremonijos vyksta lauke, todėl svarbu apsvarstyti, kokie desertai bus patogūs valgyti rankomis. Makarunai yra nedideli, neturi kremo, todėl jiems nereikia specialių laikymo sąlygų. Pyragėliais ir kanelėmis galima vaišintis tiesiog rankomis. Taip pat svečiams nelieka jokių papildomų šiukšlių (pvz., saldainių popierėlių). Atrodo, smulkmena, bet tobula šventė ir susideda būtent iš jų. O štai per pokylį jau galima rinktis įvairesnes variacijas."
„Cupcake" šventinių desertų TOP 5
1. Kanelės. Malonios tekstūros desertas su karamelės plutele. Elegantiškas, gurmaniškas pasirinkimas.
2. Makarunai. Prancūziški pyragėliai su penkių skonių įdarais: pistacijų, kokosų, bananų, braškių ir šokolado. Madingas, žaismingas ir be galo skanus desertas.
3. Prancūziško stiliaus glazūruoti kreminiai pyragaičiai. Jų dekorą galima derinti prie vestuvinio torto. Tarp populiariausių pasirinkimų – įvairių rūšių prancūziški pyragaičiai, dengti blizgia veidrodine glazūra. Jaunieji gali pasirinkti ne tik norimus skonius, bet ir pyragėlių formą, spalvą, jų dekoro elementus.
4. Keksiukai. Galima rinktis net iš 4 skirtingų skonių: vaniliniai su persikais, šokoladiniai su vyšniomis, karameliniai su riešutiniu kremu ir varškės keksiukai su avietėmis, o šių gražuolių dekoro galimybės – neribotos.
5. Desertai indeliuose. Galimi kelių rūšių desertai indeliuose. Šiuos desertus „Cupcake" noriai transformuoja ir pritaiko prie saldžiojo stalo stiliaus. Pavyzdžiui, panakotą galima gaminti su skirtingomis uogų ar vaisių tyrėmis (braškių, mėlynių, mangų ir pan.), taip priderinant desertą prie bendros spalvinės gamos.
SALDŽIOJO STALO FAVORITAS
Vestuvinis tortas – vienas įspūdingiausių vidurnakčio ceremonijos akcentų. „Cupcake" vadovė atkreipia dėmesį, jog vestuvinių tortų dekoro mados Lietuvoje laipsniškai kinta kas 2–3 metus. „Jaunieji ne itin drąsiai priima naujoves. Dažniausiai prisijaukina tik atskiras dekoro detales. Šį sezoną vis dar madingi architektūriški, neįprastų formų tortai, kelių skirtingų tekstūrų puošyba, ryškios sodrios spalvos.
Dekoras – „Royal vestuvės“. Jurgitos Lukos nuotr.
Visgi lietuviai labiausiai mėgstą eleganciją ir dažniausiai užsisako klasikiniu baltos spalvos kremu papuoštus tortus su gyvų gėlių ar sausų augalų, žalumos, uogų dekoru, aukso ar sidabro folijos elementais. Vis rečiau jaunieji renkasi tortą dekoruoti cukraus mase. Galima sakyti, ši mados banga jau nuslūgusi. Ne itin populiarūs ir visiškai nuogi, vadinamieji nude, tortai. Kalbant apie skonius, lietuviai mėgsta gaivius, neriebius, lengvus tortus. Mes taip pat. Tik bėda, kad konstruoti keliaaukštį tortą vien iš gaivių, lengvo pagrindo torto skonių nerekomenduotina. Taip rizikuojama torto stabilumu", – sako Vaida Rutkauskienė.
„Cupcake" vestuvinių tortų TOP 5
1. Tortas ELIZABETH. Maskarponės sūrio putėsiai su pistacijų pasta ir trintomis braškėmis, braškių kremo sluoksnis, pistacijų traškutis ir vaniliniai biskvitai.
2. Tortas VASARA. Itin gaivus ir lengvas citrininis tortas su aviečių ir balto šokolado sluoksniu.
3. Tortas TRAŠKIUS. Gimęs pagal mūsų sukurto pyragėlio „Traškius", kurį labai pamėgo klientai, receptą. Švelnaus mascarponės sūrio kreminis tortas, gardintas riešutiniais ir šokoladiniais kremais, nuga ir kakavos vaisių traškučiais, šlapi, sirupuoti, kakaviniai biskvitai.
4. Tortas RAFAELLO. Patobulinta populiaraus saldainio variacija, kurioje atsiranda traškus kokosinis sluoksnis. Purūs balti biskvitai, sudrėkinti sirupu, pertepami belgiško baltojo šokolado kremu su tikra grietinėle, kokosų pienu bei kokosų drožlėmis. Pagrindinis akcentas – visų mėgstamas, traškus sluoksnis iš pieniško šokolado praline kremo su kokoso traškučiais.
5. Tortas SNIKERIS. Sodrūs karameliniai biskvitai su šokolado padažu, vanilinės grietinėlės kremas ir karamelės su skrudintais žemės riešutais sluoksnis.
PASIMOKYKIME IŠ SVETIMŲ KLAIDŲ
Dažniausia jaunųjų klaida – daug skirtingų desertų. Pavyzdžiui, užsakius po keletą vienetų 6–8 rūšių desertų, stilingai juos paserviruoti tampa tikru iššūkiu. Todėl rekomenduojama rinktis mažiau skirtingų rūšių. Tai padės sukurti elegantišką saldžiojo stalo įvaizdį.
Desertus rinkitės pagal savo pačių skonį ir norus. Jūsų vestuvėse dalyvaus 30, 50, o gal 70 asmenų su skirtingais pomėgiais. Visiems jiems įtikti tiesiog neįmanoma, tad rinkitės savo favoritus. „Cupcake" jauniesiems visada siūlo paragauti desertų dar prieš suformuojant šventės užsakymą. Jaunieji į degustacinį rinkinį gali išsirinkti iki 6 skirtingų tortų skonių. Pasmaližiavę tiesiog pasitikėkite savo intuicija ir skoniu.
Nesirūpinkite pristatymu. Turbūt teko girdėti istorijų apie netyčia iš rankų išsprūdusius ar karštyje ištirpusius tortus? Neprisiimkite sau šio streso. Tortą ir desertus į jūsų šventę visoje Lietuvoje pristatys „Cupcake" vairuotojas. Desertai saugiai keliaus automobilyje su šaldymo įranga, todėl atvyks švieži ir tobulos išvaizdos. Jums teliks mėgautis burnoje tirpstančiais skoniais ir svečių šypsenomis.