Vieną gražų vasaros rytą žurnalo „Vestuvės.lt“ redakcija netikėtai sulaukė laiško iš... Sicilijos. Taip, Sicilijos! Pietų Italijos salos, kuri dvelkia svaiginančia Viduržemio jūros gaiva, alyvmedžių ir citrinmedžių aromatais, alsuoja karštu ten gyvenančių žmonių temperamentu. Tai stebuklų sala, kurią gaubia neaprėpiami ir neapsakomo grožio kalnai, mafijos legendų paslaptis, siestos ramybė ir istorinės praeities aura.
Nedidelis, jaukus Sicilijos miestelis kalnuose – Itala, kuriame kartu su vestuvių planuotoja Laura Vagone, fotografe Jelena Kurbatova ir dizaineriu Liutauru Salasevičiumi savaitę buvome apsistoję, išties priverčia šią vietą įsimylėti. Itala idealiai tinka romantiškiems pabėgimams, povestuvinėms fotosesijoms, medaus mėnesiui... Tai išskirtinė vieta jaukioms tuoktuvėms su nedideliu artimųjų būriu. Mes tuo įsitikinome, nes ten lankėmės, patyrėme nuostabių įspūdžių, pažinome vietinių kasdienybę, kvėpavome miestelio dvasia, prisilietėme prie ten tvyrančios autentikos, ragavome vietinio maisto, mėgavomės ir grožėjomės... Tačiau apie viską nuo pradžių.
Lietuvė Simona, vieno iš viešbučio „Le Giare“ savininkų – Domenico Crisafulli žmona, parašiusi mums laišką ir pakvietusi paviešėti jos šeimos viešbutyje, su vyru susituokė būtent Italoje. Iki tol mažai pažinojusi salą, ji ją pamilo, prisijaukino ir dabar augindama du gražius berniukus neįsivaizduoja savo gyvenimo kitur. „Sveiki atvykę į stebuklų salą!“ – taip Simona Crisafulli pasveikino mus, nusileidusius Palermo oro uoste. Ir ji buvo teisi...
STEBUKLŲ SALA
Tokios salos kaip Sicilija, ko gero, daugiau nėra, nes visapusiškas jos grožis ir praeitis siejasi su plačiausiai pasklidusios civilizacijos istorija. Sicilija panašesnė į atskirą tautą nei į Italijos regioną su begale skirtingų veidų. Ne veltui vokiečių poetas ir filosofas J. W. Goethe rašė: „Neaplankius Sicilijos, Italija nepalieka jokio pėdsako sieloje. Sicilija yra raktas į Italijos pažinimą.“
Didžiausią Viduržemio jūros salą nuo žemyninės Italijos skiria Mesinos sąsiauris, jos pakrantes skalauja Jonijos, Tirėnų ir Viduržemio jūros. Beveik visą regiono teritoriją užima kalvos ir kalnai (Apeninų tęsinys), o rytuose stūksantis iki šiol aktyvus Etnos ugnikalnis yra aukščiausia salos vieta.
Gamta tikrai šį kraštą apdovanojo visais savo stebuklais: kalnais, kalvomis ir, žinoma, neįtikėtinų spalvų jūra. Viduržemio jūra ir mažos šalia Sicilijos išsibarsčiusios salos sukuria unikalų peizažą. Salos panorama neįsivaizduojama be ugnikalnių – jie yra šio neįtikėtinai žavaus regiono nesutramdomos energijos simbolis. Sicilijos žavesį dar labiau stiprina neįkainojami architektūros lobynai, bylojantys senovės Trinakrijos (taip anksčiau buvo vadinama Sicilija) legendas.
Nenuostabu, kad šioje neapsakomo grožio saloje yra nufilmuota dauguma italų kinofilmų ir fotografuojamos žinomiausių pasaulyje italų prekės ženklų mados fotosesijos. Tad ar jūs, brangūs skaitytojai, būsimi jaunavedžiai, norėtumėte čia prisiekti amžiną meilę, patirti gražiausias savo vestuvių akimirkas įamžinant jas nuostabiose fotografijose ir kopinėjant medų vienam kitą pamilti iš naujo? Mes dar tik pradėjome savo įspūdžių istoriją... Skaitykite toliau.
ITALA – IŠPUOSELĖTAS MIESTELIS KALNUOSE
Itala – ramybe dvelkiantis kalnų miestelis, esantis rytinėje Sicilijos dalyje, vos pusvalandis kelio(apie 30 km) nuo vieno seniausių pasaulio uostamiesčių, trečio pagal dydį Sicilijos miesto Mesinos. Jei nusileisite Katanijos oro uoste, iki Italos patogu atvykti nuomotu automobiliu (apie 1 val. kelio), jei Palermo oro uoste – kelionė automobiliu iki šio miestelio užtruks apie 5 valandas.
Miestelis kalnų vietovėje žavi savo miniatiūrinių namelių ir tarp jų stūksančių bažnyčių išsibarstymu nevienodame aukštyje. Kartais dairydamasis ir žiūrėdamas į tolius nejučia pradedi stebėtis, kaip ten žmonės gyvena (tokiose aukštybėse ir statumose), jau nekalbant apie tai, kaip kažkada buvo statomos bažnyčios… Įdomus faktas, kad šiuo metu Italoje gyvena apie 1 700 gyventojų, o veikiančių bažnyčių net 7 (anksčiau jų buvo 12). Beje, meniniu požiūriu ypač reikšmingos išskirtinio grožio XI a. Normandų – arabų stiliaus šv. Petro ir Povilo (Chiesa dei SS. Pietro e Paolo), XVI a. Motinos (La Chiesa Madre) ir Katenos madonos (La Chiesa della Madonna della Catena) bažnyčios.
Spalio viduryje, kai mes viešėjome Italoje, jau buvo pasibaigęs turistinis sezonas, tad kartais pasijusdavome, ypač siestos metu (nuo 13 iki 17 val.), tarsi vieninteliai svetimšaliai, besiblaškantys ir trokštantys kuo daugiau pamatyti ir aplankyti per trumpą viešnagės laiką. Siestos metu Sicilijoje, kaip ir daugelyje kitų Pietų šalių, nedirba jokios parduotuvės, kavinės, restoranai ir kitos įstaigos. Vietinių gyvenimas čia verda nepalyginamai lėtesniu tempu nei mes, lietuviai, esame įpratę. Čia laikas tarsi sustojęs… Atrodo, kad siciliečiai tik mėgaujasi kiekviena diena, švenčia festas, niekada neleidžia sau pervargti, niekur skubėti ar lėkti… Išmokti mėgautis gyvenimu ir mylėti save – štai ką suvoki grįžęs iš salos į Lietuvą ir paskendęs darbuose.
Itala žavi ne tik savo neapsakomo grožio vietove ar gamta. Pirmas įspūdis tik atvykus prie viešbučio „Le Giare“, kuris yra miestelio centre, užburia išpuoselėta tvarka, švara ir nykštukiniu dydžiu: siauros vos vienam automobiliui pravažiuoti gatvelės, neaukšti, vienas prie kito prilipę namukai, maži langai, terasėlės, balkonėliai... Ir viskas taip arti, tarsi ranka pasiekiama: čia pat prie viešbučio įsikūrę vietiniai su mažomis parduotuvėlėmis, už kelių žingsnių nedidukė pagrindinė aikštė, ramiai budinti bažnyčia, kitoje pusėje – kažkieno gėlynas ar vaismedžių sodas… Ir viskas išsidėstę kaip labirinte serpantininių kalnų papėdėje. Mes juokaudami net sakydavome, kad jautiesi tarsi teatro scenoje vaikščiodamas tarp butaforinių išpieštų dekoracijų, o spektaklio žiūrovai – didingi kalnai ir debesys…
Už miestelyje palaikomą tvarką, jo atgaivinimą, darbo vietų sukūrimą, aktyvų kultūrinį gyvenimą, vietiniai siciliečiai yra dėkingi viešbučio „Le Giare“ savininkui, dabartiniam Italos merui – Antonino Crisafulli, kuris mielai mums papasakojo apie šios vietovės žmonių gyvenimą, protėvių paveldėtas tradicijas ir viešbučio-restorano „Le Giare“ istoriją.
„LE GIARE“ – AUTENTIKA ALSUOJANTIS ŠEIMYNINIS VIEŠBUTIS
„Le Giare“ priklauso senai (dar nuo XV a. žinomai) siciliečių šeimai Crisafulli. Pastatas pastatytas apie 1700 m., jame gyveno dabartinio Italos mero Antonino Crisafulli proproseneliai, kurie vystė ir iš kartos į kartą perdavė žemės ūkio verslą: čia buvo gaminamas vynas ir spaudžiamas alyvuogių aliejus. Dabartinėse viešbučio restorano erdvėse kadaise buvo namų vyno saugyklos, toje vietoje, kur virtuvė, – arklidės. Antrame aukšte esančioje restorano salėje buvo įrengta erdvi virtuvė, mūrinė krosnis, terasos pastogėje kabėdavo sūriai, saliamis, rūkyti kumpiai. Pastatas visada buvo šeimos verslo dalimi.
Todėl viešbučio pavadinimas „Le Giare“ (iš italų k. „ąsotis“) simbolizuoja šio pastato ir šeimos verslo istoriją. Viešbučio savininkai yra išsaugoję didelius ąsočius, kurių vienas yra rūsyje, seniau buvusiose alyvuogių aliejaus talpyklose, ir kurį galite pamatyti pro įstiklintą restorano pirmo aukšto grindinio dalį.
Pasikeitus laikams, žemės ūkio veikla tapo nebe tokia reikšminga ir aktuali, todėl pono A. Crisafulli seneliai persikraustė gyventi į Mesinos didmiestį, o į Italą vykdavo atostogauti vasarą ir rudenį (rugsėjį–spalį), kai prasidėdavo vyno derlius. Tačiau negyvenamas pastatas bėgant laikui pradėjo griūti. Tad savininkai, gerbdami ir tausojantys istorinę savo šeimos praeitį, 2000 m. restauravo namą ir įkūrė dabartinį „Le Giare“ viešbutį su restoranu-picerija.
Crisafulli šeima, restauruodama namą, išlaikė tą pačią pastato struktūrą, praeities dvasią ir eleganciją. Svečiams apgyvendinti įrengė 9 kambarius, kurių kiekvienas yra unikalus – nėra nė vieno pasikartojančio. Kambariai šviesūs, erdvūs su nuostabiais jau pasakojimo pradžioje aprašytais vaizdais pro langus. Šeimininkai atnaujino interjerą tik šiuolaikiškai įrengdami vonios kambarius, tiesa, panaikino name buvusią šeimos koplyčią ir virtuvę perkėlė į pirmą aukštą, jos vietoje įrengė salę restorano svečiams. Visa kita – antikvariniai baldai: lovos, didžiulės spintos, veidrodžiai, komodos, paveikslai, įrėmintos nuotraukos yra išlikę ir mena senus laikus… Paklaustas, kodėl restauruodami pastatą nusprendė išsaugoti ir jo interjerą, ponas A. Crisafulli nusišypsojo ir šiek tiek pamąstęs atsakė: „Pasikalbėjau su savimi, mintimis – su savo protėviais, ir supratau, kad būtų šventvagystė kažką kardinaliai keisti interjere, neišlaikyti to, ką mano pirmtakai kūrė šimtmečius. Kiekviena įnešta naujovė nebesuteiktų tos dvasios ir auros, kuri čia tvyro.“ Jo priimtas sprendimas ir idėja pasiteisino – tai viešbučiui suteikia unikalumo, tam tikros auros, sicilietiškos dvasios ir natūralumo, ko tikrai nepajusite apsistoję naujame moderniame šių laikų viešbutyje.
Restoranas-picerija: ekologiški produktai ir dieviško skonio picos
Per du aukštus įrengtas restoranas gali aptarnauti 120 svečių (tad vestuves čia galima iškelti dideles). „Le Giare“ restoranas taip pat atspindi šeimos puoselėjamą žemės ūkio veiklos tradicijų tąsą. Vietoje, laukuose, užauginti ekologiški produktai realizuojami restorane, iš jų gaminamas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, namų vynas, persikų, abrikosų džemai, vynuogių sūriai... Šeimininkai turi idėjų artimiausiu metu atgaivinti bičių ūkį ir tiekti restoranui medų, gaminti naminį alų ir ledus.
Maistas restorane išties gardus. Svečiams siūlomas tradicinės siciliečių virtuvės meniu. Rytai čia pakvimpa kapučino, o vėlyvi vakarai – picų, šviežios mocarelos, bazilikų ir kepamos žuvies aromatais. „Le Giare“ picos – dieviško skonio! Restorano darbuotojo Sergio kepamoms picoms tiesiog neįmanoma atsispirti: jos tikros sicilietiškos, su daug ingredientų, kepamos krosnyje ir gaminamos su pasididžiavimu ir meile savo darbui...
Sicilietiškas interjeras, gardus maistas, jauki aplinka ir geras aptarnavimas – toks sklando gandas apie „Le Giare“ restoraną, kurį vertina patys siciliečiai, atvykstantys būtent čia švęsti šeimos švenčių ar tiesiog pavakarieniauti iš šalia esančių kaimelių ir net tolimesnių didmiesčių.
Norėtume pridurti, kad atskirų komplimentų vertas viešbučio darbuotojas Salvatore. Puikiai angliškai kalbantis, paslaugus ir atviras sicilietis nuoširdžiai rūpinosi mūsų patogumais viešbutyje ir draugiškai patardavo rūpimais klausimais.
Apskritai kalbant, „Le Giare“ nėra vien tik viešbutis ir restoranas, tai kur kas daugiau. Savininkai džiaugiasi galėdami sukurti darbo vietų vietiniams gyventojams, skatinti jų lojalumą ir patriotiškumą, nes vienas pagrindinių siekių restauruojant viešbutį buvo miestelio atgaivinimas ir jo savitos kultūros, tradicijų formavimas. „Sėkmingiausiai veikia tos įmonės, kurios yra suformuotos iš vietinių išteklių visomis prasmėmis. Šis viešbutis-restoranas, perduodamas iš kartos į kartą, niekada nebus parduodamas“, – brangindamas savo protėvių palikimą pasakojo vienas restorano savininkų Domenico Crisafulli.
VESTUVĖS ITALOJE – IEŠKANTIEMS IŠSKIRTINUMO
Vestuvių Italoje idėja sužavės tas poras, kurios trokšta nedidelių, jaukių vestuvių, ieško išskirtinumo ir autentikos: nori pajusti sicilietišką dvasią, mėgautis autentiškos virtuvės patiekalais, dievina italų kultūrą, muziką, temperamentą, trokšta atrasti, pažinti ir patirti ką nors naujo, netikėto, stebuklingo...
„Le Giare“dirba ištisus metus. Vestuves galima organizuoti tiek žiemą, tiek vasarą. Gražiausias sezonas ir palankiausias klimatas (+20–25 laipsniai) – rugsėjį, birželį, gegužę, šiuo laikotarpiu, beje, ir žemesnės paslaugų kainos. Šalčiausias ir drėgniausias periodas: sausį–kovą (+10 laipsnių).
Vestuvių pobūviui restoranas siūlo sočią sicilietišką 4 patiekalų vakarienę. Poros gali rinktis iš dviejų tipų meniu: žuvies ar mėsos patiekalų. Priklausomai nuo meniu pasirinkimo siūlomi keleto rūšių užkandžiai (įvairūs sūrių ir mėsos rinkiniai, žuvis, jūrų gėrybės). Pirmiems patiekalams įprastai patiekiama pasta ir rizotas su sezoninėmis daržovėmis arba žuvimi ir jūrų gėrybėmis. Antriems – karštas mėsos ar žuvies patiekalas, o vakarienė užbaigiama vestuviniu tortu, vaisių asorti, kava/arbata. Į meniu įskaičiuotas stalo vanduo, sultys, vynas, putojantis vynas.
Šventę galima organizuoti ne tik uždarose restorano patalpose, bet ir po atviru dangumi – jaukioje viešbučio terasoje su atsiveriančia nuostabia kalnų ir sicilietiško kaimelio panorama, kurią taip vertina italai.
Rengiant vestuves ar kitas šeimos šventes (sužadėtuves, jubiliejus, krikštynas, gimtadienius ir pan.) viešbutyje „Le Giare“ bus pasirūpinta viskuo: nuo pobūvio organizavimo restorane ir svečių apgyvendinimo iki pagalbos tvarkant biurokratinius formalumus (pvz., santuokos registravimo dokumentus) ar tarpininkaujant dėl kunigo Italoje. Taip pat poroms pageidaujant viešbučio-restorano savininkai rekomenduos vietos muzikantus, floristus, grožio specialistus, transporto nuomos paslaugas ar net karietą su žirgais.
Lietuviams (ir kitiems ES piliečiams) tuoktis Italijoje nėra jokių kliūčių (nei civiliai, nei bažnyčioje). Verta žinoti, kad Italijoje nė vienas nekeičia pavardės – moterys išlaiko savo mergautines, vyrai savųjų taip pat nekeičia. Jei lietuvių pora nori tuoktis Italijoje ir galvoja apie pavardės keitimą, vėliau gali kilti įvairių kliūčių tai padaryti, kai teiks duomenis Lietuvos Respublikos metrikacijos skyriui. Tad civilinė santuoka Lietuvoje išspręstų daug kitų problemų: nereikėtų tvarkyti dokumentų per LR ambasadą, nebūtų jokių papildomų administracinių kliūčių ir papildomų piniginių išlaidų. Dėl santuokos Italoje dokumentų registravimo ir tvarkymo galite teirautis el. paštu info@legiare.org.
Jei manote, kad bus gana sudėtinga patiems organizuoti šventę Italoje ar neturite tam pakankamai laiko, Jums gali pagelbėti „Lapės vestuvės“ vestuvių planuotoja Laura Vagonė (www.lapesvestuves.lt), kuri sklandžiai pasirūpins, kad Jūsų vestuvės Sicilijoje būtų tiesiog kaip iš pasakos. „Le Giare “ – tai nėra „išlaižytas“, standartinis, komercinis viešbutis, kokių rasite kiekviename mieste. Tai erdvė, kurioje norisi kurti, man – tai esminis kokybės rodiklis. Tad kodėl gi čia nesukūrus šeimos? Jau po pirmojo ryto kambario balkone regėjau viziją, kaip visi ruošiasi viešbutyje, po pietų keliauja į aikštėje esančią bažnyčią, tada per aikštę tėtis palydi baltą nuotaką, o santuoką laiminant bažnyčios varpams, susirinkusieji beria baltus žiedlapius, kuriuos po visą Italą nešioja lengvas vėjelis. Visi laimingi kelia taures Prosecco ir keliauja į restoraną, o gal į vasaros sodo terasą, kur linksmai grojant muzikantams visi neskubėdami mėgaujasi sicilietiškos virtuvės gardumynais ir ragaujamas vynas,“ – savo pirmu įspūdžiu apie galimybę surengti vestuves Italoje dalijosi vestuvių planuotoja Laura Vagonė.
Pabaigoje norime patikinti, kad tuoktuvės Italoje Jums kainuos beveik tiek pat (įskaičiuojant kelionės lėktuvu išlaidas, svečių apgyvendinimą), kiek švenčiant nedideles vestuves Lietuvoje. Tačiau klimatas, kraštovaizdis, patirti įspūdžiai ir visa kita, kas verčia įsimylėti Italą ir apskritai Siciliją – Jūsų vieną svarbiausių gyvenimo įvykių pavers tikru stebuklu.
Daugiau informacijos apie vestuves Sicilijoje ir medaus mėnesį rasite www.legiare.org arba Facebooke > Vestuves Sicilijoje.
Straipsnis publikuotas žurnale „Vestuvės.lt“ Pavasaris/2013. Tekstas – Goda Šleinytė. Nuotraukos –
Jelenos Kurbatovos (www.jelenakurbatova.com).