Putojančio vyno etiketas

Vestuvių planavimas
Įsiminė: 0
Peržiūrėjo: 221
Įsiminti

Šį kartą pakalbėkime apie nealkoholinio putojančio vyno pilstymo etiketą. Ką derėtų žinoti prieš patiekiant šį gėrimą? 

 

KOKIĄ TAURĘ PASIRINKTI IR KAIP JĄ LAIKYTI. Renkantis nealkoholinį putojantį vyną pirmiausia vertinami burbuliukai, nes būtent jie ir sukuria skonio harmoniją. Geriausiai elegantiškas burbuliukų grožis atsiskleidžia aukštose siaurose flutè arba šiek tiek suapvalintu dugnu tulpės formos taurėse. Išimtis gali būti padaryta tik saldžiam nealkoholiniam putojančiam vynui – jį galima patiekti plokštesnėse pusapvalėse taurėse. Laikoma už viršutinės kojelės dalies, bet ne už pačios taurės (!), kad rankų šiluma nesušildytų gėrimo. Patogu du pirštus laikyti po taurės padeliu, o tris – virš jo.

 

TEMPERATŪRA. 6–10 ºC temperatūra yra tinkamiausia. Elegantiškiausias būdas atšaldytam gėrimo buteliui patiekti – ledo kibirėlis, pripildytas ledo ir vandens. Jame įstatytas butelis iki reikiamos temperatūros atvės greičiau nei per 20 minučių. Šaldytuve jis atšąla per 12 valandų.

 

ATIDARYMAS. Garsiai iššaunantis kamštis – labiau istorinis palikimas ir laistymosi putojančiu vynu atributas. Prie stalo gėrimą derėtų atidaryti ne skardžiai iššaunant, o apsiribojant švelniu negarsiu butelio „atodūsiu”. Tai ne tik mandagu, bet ir tikriau, kad gėrimo nebus išlaistyta be reikalo. Kad tyliai atidarytumėte butelį, palenkite jį 45 laipsnių kampu ir atsargiai išsukite kamštį.

 

KAIP IR KIEK PILTI. Putojantis gėrimas į taurę pilamas per du kartus taip, kad srovė lėtai tekėtų jos kraštu. Taip gėrimas mažiau putos. Taurė neturi būti perpildyta – putojančio gėrimo įpilama ne daugiau nei du trečdalius taurės.

 

AROMATAS. Nealkoholiniams putojantiems vynams būdingas vaisių dvelksmas, neišvengiamas švelnus mielių bei rūgšties kvapas, atsirandantis antrinės fermentacijos metu. Putojančio vyno taurės sukti nebūtina: į viršų kylantys burbuliukai patys atskleis aromatą.

 

SKONIS. Ypatingas yra skonio pojūtis. Tingūs burbuliukai, atrodo, sprogsta burnoje ir padengia gomurį švelnia puta. Pirmas įspūdis – skonis kiek aštrokas. Palaukite keletą akimirkų. Poskonis atskleis tikrąjį švelnumą ir harmoniją.

 

DERINIMAS SU MAISTU. Putojantis vynas ir šampanas dažniausiai vartojami kaip aperityvas. Skonis dera prie įvairių užkandžių, sūrių, jūrų gėrybių, lengvų žuvies ir paukštienos patiekalų ar jomis pagardintų salotų.

Alkoholinius gėrimus vartokite atsakingai, dabar yra puikių alternatyvų rinktis nealkoholinius tų pačių skonių gėrimus.

 

ATMINKITE: visas šampanas yra putojantis vynas, tačiau ne visas putojantis vynas yra šampanas. Šio garbingo titulo nusipelno tik Prancūzijoje, Šampanės provincijoje, tradiciniu metodu pagamintas putojantis vynas.

 

Panašūs straipsniai

Planuokite

Žingsnis
po žingsnio
savo svajonių
šventės link

Vestuvių
biudžeto
skaičiuoklė

Sužinokite, kiek realiai kainuos Jūsų šventė,
kur galite sutaupyti, o kam skirti daugiau...

Skaičiuoti
pasiruosimo-kalendorius

Pasiruošimo
planas -
kalendorius

Palengvins susiplanuoti darbus ir
užsisakyti reikiamas paslaugas laiku!

Pradėti planuotisavo šventę