Vestuvių planavimo ypatumai: pažinti + išgirsti + išpildyti

Vestuvių planavimas
Įsiminė: 0
Peržiūrėjo: 21
Įsiminti

Prieš keletą metų turėti vestuvių planuotoją gal buvo ir prabanga, tačiau šiandien – būtinybė. Daugiau nei 9 metus šioje srityje dirbanti Justina Vasiljevaitė, „Pikto kekso“ įkūrėja, sako, kad vestuvių planuotojas ne tik dirba tiesioginį darbą, bet ir nuolat komunikuoja su jaunaisiais, prekių ir paslaugų teikėjais, kad vieni kitus išgirstų, suprastų ir viskas būtų atlikta 100 proc.

 

Tekstas –  Aistės Jasinskaitės | Nuotraukos – AMIMO FILMS | Šventę planavo – PIKTAS KEKSAS | Dekoras – BALTA STUDIJA ir AUROS |Tortas – SU MEILE, KEKSAS | Vieta – FARMERS CIRCLE

 

Pastaraisiais metais jaunųjų poros įprato prie spontaniškų sprendimų, vestuvių planuotojai – prie besikeičiančių sąlygų. Kokių dar pokyčių pastebite?

Profesionalaus vestuvių planuotojo labai svarbi darbo dalis – žinoti ir pažinti rinką. Šis vestuvių sezonas tikrai įnešė nemažai „naujumo“ prieskonių. Nors dalis paslaugų teikėjų pasitraukė, atsirado daug naujų, kurie dar aukščiau kilstelėjo paslaugų kokybės kartelę, pasiūlė nestandartinių sprendimų ir kitų naujovių.

Labiausiai keitėsi vestuvių ceremonijos organizavimas: besituokiančios poros labai pamėgo humanistinės ceremonijos idėją ir su dideliu visos vestuvių rinkos palaikymu tuoktis ne bažnyčioje tapo neatsiejama vestuvių dalimi. Atsisakoma ceremonijos civilinės metrikacijos biuruose, vykdomos išvažiuojamosios ceremonijos, o dažnu atveju humanistinės ceremonijos jau vyksta ir be metrikacijos darbuotojų. Tai reiškia, kad jaunųjų pora tik su liudininkais iš anksto vyksta į civilinės metrikacijos biurą užpildyti santuokos liudijimo dokumentų. 

 

 

Kokios vestuvių šventės nori šiuolaikinės poros?

Šiuolaikinės poros turi neribotas informacijos galimybes, kurios leidžia pasisemti itin originalių idėjų. Koja kojon turi žengti ir vestuvių planuotojas. Šiemet išskirtinėse erdvėse ne kartą reikėjo vizijoje sudėlioti ne tik smulkųjį dekorą pagrindiniams stalams, bet ir paruošti kitas erdves sveikinimams, poilsiui, gėrimams, šokiams. Atitinkamai buvo ieškoma šventės vietų, turinčių daug erdvių ne tik viduje, bet ir lauke. Įprasta – dviejų ir daugiau patiekalų vakarienė, svečių skaičius vidutiniškai siekė 50–60 asmenų, vestuvėse vyravo daug dekoro sprendimų, kurie atspindi jaunųjų porą, t. y. panaudojamos tam tikros su jais susijusios detalės. Šventės akcentai – gyvo garso grupės, jausmingos kalbos ir dovanos ne tik jauniesiems, bet ir svečiams. 

 

 

Su kokiais didžiausiais iššūkiais teko susidurti?

Pirmiausia – išaugęs svečių skaičius. Prieš keletą metų dėl įvairių ribojimų paprastai buvo kviečiama 20–30 svečių, o šįmet labai pasijautė, kad ne tik švenčių gausėjo, bet ir svečių skaičius augo. Pavyzdžiui, šiais metais vestuvėse paprastai dalyvaudavo 60–70 svečių, kartais – ir 100.

Atitinkamai tai reiškia: šventėje turi dirbti didelė komanda, kad viskas vyktų sklandžiai. Štai vienoje šventėje, kurioje dalyvavo 57 žmonės, dirbo net 39 paslaugų teikėjai. Vakarinėje dalyje – 24 paslaugų teikėjai. Tad didžiausi iššūkiai – suvaldyti komandą, pateikti informaciją, aiškiai ir konkrečiai komunikuoti. 

Noriu pasidžiaugti gautu komandų atgaliniu ryšiu: pateikiama informacija buvo aiški, dirbti patogu, o visus atsakymus į rūpimus klausimus jie rado laiške. Komandinis darbas, aiškiai išdėstyta informacija, darbo nuorodos, komandos susipažinimas – kokybiškos šventės raktas.

 

 

Galbūt tai, be ko anksčiau vestuvės buvo neįsivaizduojamos, šiandien jau užleidžia savo pozicijas naujovėms?

Anksčiau vestuvės buvo neįsivaizduojamos be gausiai maistu nukrautų stalų, o šiandien ypatingas dėmesys skiriamas maisto kokybei ir jo pateikimui. Vestuvėse įsitvirtino degustacinės vakarienės ar bent jau dviejų patiekalų vakarienės, kurias sudaro užkandis ir karštasis patiekalas. Furšetiniai stalai taip pat nelinksta nuo maisto, dažnai atsisakoma ir desertų stalo – vestuvėse lieka tik jaunųjų tortas, kuris paprastai užsakomas didesnis, stilistiškai dekoruotas, pasirenkama daugiau skonių. 

Anksčiau vestuvės buvo neįsivaizduojamos be gausiai maistu nukrautų stalų, o šiandien ypatingas dėmesys skiriamas maisto kokybei ir jo pateikimui.

Mane labai džiugina, kad atsisakoma perteklinių pramogų ir programos elementų. Atsigręžiama į jaukumą, bendravimą su artimaisiais. Kitaip tariant, perteklinį šou keičia pertrauka, kurios metu svečiai, jaunieji gali daugiau laiko praleisti kartu. Atitinkamai keičiasi šventės stilistika, atsiranda daugiau stilingų erdvių pokalbiams – sunešami staliukai, krėslai, sofos, išskleidžiami skėčiai. 

Taip pat labai jaučiama, kad vestuvių šventės tampa tvaresnės. Naudojamasi gamtos teikiamomis gėrybėmis: renkami akmenys, pajūrio smėlis ir šakos, džiovinami augalai, o šventės dekore naudojamos net ir valgomos dekoracijos – įvairūs stilistiką atitinkantys vaisiai ir pan.

 

Labai džiugina, kad atsisakoma perteklinių pramogų ir programos elementų. Atsigręžiama į jaukumą, bendravimą su artimaisiais.

Besiruošiančios tuoktis poros visada domisi tendencijomis, kas bus madinga ateinantį sezoną?

Išliks madingos didesnės šventės su gausiu būriu svečių, įvairesnėmis dienos ir vakaro programomis. Kadangi vakarinės programos akcentu neabejotinai išliks gyvai koncertuojančios muzikos grupės ir atlikėjai, pagrindinis veiksmas vyks šokių aikštelėje.

Mane labai džiugina, kad iš vestuvių išeina perdėta pompastika: fejerverkai, šampano piramidė, prabangūs nuomojami automobiliai ir kt., užleisdami vietą jausmingoms kalboms, prisiminimams ir jaukiems pokalbiams, kurie jauniesiems ir jų svečiams suteikia daug vertingų patirčių.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje labai ilgai populiarumo viršūnėje buvusią rustic stilistiką pamažu keičia boho, botanikos stiliai.

 

 

Jūsų, kaip vestuvių planuotojos, išskirtinumas – individualus darbas su kiekviena pora. Nuo ko tai prasidėjo?

Niekada netikėjau, kad vienoda stilistika ir tik skirtingos puokštės tose pačiose vazose, ta pati vakaro programa ar net komunikacija yra tinkama visoms poroms. Individualiai dirbti su kiekviena pora – didelis darbas. Reikia jaunuosius pažinti, juos atskleisti, tinkamai parinkti jų šventės komandos narius ir kuo įmanoma labiau ne tik per programą, bet ir per stilistiką atspindėti du žmones, kuriems rengiama šventė. Tai yra didžiausias mano tikslas ir užduotis.

Reikia jaunuosius pažinti, juos atskleisti, tinkamai parinkti jų šventės komandos narius ir kuo įmanoma labiau ne tik per programą, bet ir per stilistiką atspindėti du žmones, kuriems rengiama šventė.

Nesuklysiu pasakiusi, kad poros jaučia didelį asmeninį mano dėmesį nuo pirmųjų pokalbių apie viziją iki paskutinės fotografo nuotraukos. Šventės dieną (net ir antrą vestuvių dieną) būnu tiek, kiek jauniesiems manęs reikia, o ne kiek rodo laikrodis pagal sutartį. Mano komanda visiškai aptarnauja jaunuosius ir jų svečius nuo pasiruošimo šventei iki išvykimo iš šventės vietos.

Labai stengiuosi, kad vestuvių dieną jaunieji jaustųsi visiškai ramūs ir jiems terūpėtų galvoti vienam apie kitą, kad kutentų malonus jaudulys dėl ceremonijos, o vakaro metu – kad viskas būtų suruošta laiku, jauniesiems perduota informacija, kada ir kur svečiai lauks jų šokio, kalbos ir kt.

Beje, šiemet kiekvienai jaunųjų porai paruošiau vestuvių dienos rinkinuką, kuriame jie rado viską, ko gali prireikti ekstra situacijose, kai manęs nėra šalia fotosesijos metu: nuo siūlų, sąvaržėlių, batų tepalo ir šlapių servetėlių iki vandens, užkandėlių, vaistų, plaukų lako ir šukų. Kiekvienai porai rinkinukai buvo sukomplektuoti individualiai, atsižvelgiant ne tik į mėgstamus gėrimus, bet net ir siūlus parenkant pagal jaunikio kostiumo spalvą!

„PIKTO KEKSO“ PATARIMAI JAUNIESIEMS:

pagrindiniai reikalavimai vestuvių planuotojui: būti čia ir dabar, punktualumas, konkretumas ir tikslumas kiekviename planavimo žingsnyje;

sutartys su paslaugų teikėjais: privaloma;

vestuvių biudžetas: netaupyti patikimam vestuvių planuotojui, nes tai yra žmogus, kuris suvaldys jūsų biudžetą;

apsauga nuo nekokybiškų paslaugų: gyvi susitikimai ir pasitikėjimas vestuvių planuotoju;

kada mažiau yra daugiau: mažiau pompastikos, daugiau vertės, nuoširdumo, jaukumo.

 

www.piktaskeksas.lt  | el. p. noriu@piktaskeksas.lt

Facebook: piktaskeksasofficial | Instagram: piktaskeksas_official

Panašūs straipsniai

Planuokite

Žingsnis
po žingsnio
savo svajonių
šventės link

Vestuvių
biudžeto
skaičiuoklė

Sužinokite, kiek realiai kainuos Jūsų šventė,
kur galite sutaupyti, o kam skirti daugiau...

Skaičiuoti
pasiruosimo-kalendorius

Pasiruošimo
planas -
kalendorius

Palengvins susiplanuoti darbus ir
užsisakyti reikiamas paslaugas laiku!

Pradėti planuotisavo šventę