Ekspertai pataria: kaip apskaičiuoti gėrimų kiekį vestuvėms

Vestuvių planavimas
Įsiminė: 0
Peržiūrėjo: 231
Įsiminti

Tiek planuojant vestuves patiems, tiek patikint šią užduotį profesionaliems renginių organizatoriams, kyla įvairiausių klausimų. Vienas iš jų – apie gėrimus: kiek ir kokių užsakyti, kaip suplanuoti, ką daryti su pertekliumi ir kaip numatyti galimą gėrimų trūkumą.
„Vyno klubas“ per savo 20-ies metų istoriją tiekė nealkoholinius ir kitus gėrimus ne vienoms garsių žmonių vestuvėms, gimtadieniams ar kitoms šventėms. „Vyno klubo“ gėrimų ekspertė ERNESTA BILINSKAITĖ ir renginių organizatorė AGATA KUČEVSKYTĖ dalijasi patarimais, kaip neapsiskaičiuoti ruošiant vestuvių meniu.

Parengė – Agnė Dovydaitytė

Ernesta Bilinskaitė. V. Skaraičio nuotr.

SVEIKINIMAI PO CEREMONIJOS
Nepaisant to, kur vyks ceremonija – bažnyčioje, Santuokų rūmuose ar gamtoje, – po santuokos įžado svečiai, o ir patys jaunavedžiai norės pakelti taurę linkėdami ilgų bendro gyvenimo metų.
Jausitės saugiau, jei po ceremonijos svečiams būsite paruošę po 2 taures gėrimo. Dažniausiai tai – putojantis gėrimas, pavyzdžiui, nealkoholinė putojanti arbata Copenhagen Sparkling Tea.

Ką apgalvoti:
• standartiškai iš butelio prisipildo 6 taurės gėrimo (po ~125 ml). Tad 50-čiai žmonių reikės apie 15–16 butelių pasirinkto gėrimo.
• Vandens žmogui paruoškite 150–300 ml. Priklausomai nuo to, ar diena karšta.
• Pasirūpinkite, kad gėrimai būtų tinkamai atšaldyti iš anksto ir vėsinami sveikinimo metu. Patogiausia naudoti ledų kibirėlius. Ledą maišykite su vandeniu, kad šaldymo procesas būtų greitesnis (atvėsinti putojantį vyną iki 8 °C ledų kibirėlyje truks apie 30 min.). Tačiau nepamirškite prie ledo kibirėlių padėti rankšluostėlių buteliams nusausinti.
• Taurės gali prisidėti prie šventinės aplinkos kūrimo. Kuo geresnį gėrimą pilstysite, tuo geresnės turi būti taurės. Rekomenduojame rinktis plono stiklo šampanines taures. Jas galima išsinuomoti.
• Putojančio gėrimo neišpilstykite per anksti, kitaip jis ne tik sušils, bet ir praras burbuliukus.

Šampano staliukas. „Elegantiškų burbuliukų“ nuotr.

PASITIKIMO GĖRIMAI NURODYS LIKUSIO VAKARĖLIO TONĄ
Pasitikimo gėrimas (angl. welcome drink) skirtas pasiruošti vakarienei arba užpildyti jaunųjų laukimo laiką. Dažniausiai pasitikimo gėrimu pasirenkamas vynas, dažniau – putojantis, kuris gali būti ir saldesnis. Puikiai tiks nealkoholinės aperityvinių kokteilių „Aperol Spritz“, „French 75“, „Hugo“ versijos.

Ką apgalvoti:
• laiką: kiek svečiai lauks jaunųjų ir vakarienės. Jei trumpai (15–30 min.), svečiams užteks ir po 1 gėrimą, o jeigu laukimas ilgesnis – planuokite po 2–3 gėrimus asmeniui.
• Maisto ir vandens kiekį šventėje: jei dėl mažesnio biudžeto neplanuojate užkandžių, pasirūpinkite bent vandeniu – svečiams neturi jo pritrūkti. Gaivus gėrimas kelia alkio jausmą, tokiu atveju užkandžiai būtini.
• Orą: karštą dieną kiekvienas norės atsigaivinti ir atsigerti daugiau, vėsesnę gali prireikti ir šiltų gėrimų. Jei planuojate vestuves žiemą, pagalvokite apie karšto nealkoholinio vyno ar karšto nealkoholinio sidro pasirinkimą laukiantiesiems.

VAKARIENĖ ŠVENTĖS VIETOJE
Planuojant vakarienės meniu, verta prisiminti gėrimų ir maisto derinimo teoriją arba pasikonsultuoti su ekspertais. Maisto ir vyno derinimo mokoma Lietuvos someljė mokykloje, tad šios institucijos ekspertai gali padėti susigaudyti plačiame vynuogių veislių pasaulyje.

Karštas nealkoholinis sidras gali būti patiekiamas vyno taurėse. „Vyno klubo“ nuotr.

Vynuogių veislės. Universalesnių vynuogių gėrimai gali tapti išeitimi, nenorint per daug išplėsti vakarienės meniu, mat jie tiks prie įvairių patiekalų ir užkandžių. ‘Chardonnay’, ‘Gruner Veltliner’, ‘Sauvignon Blanc’, ‘Vermentino’, ‘Verdejo’ baltųjų vynuogių veislės pasižymi ieškomu universalumu. Prie mėsos patiekalų derinami klasikiniai raudonieji: bordo, klasikinis kjantis, riocha, malbekas iš Argentinos, zinfandelis iš JAV.
Svečių pomėgiai. Jei jūsų svečiai yra tikri gurmanai, prie kiekvieno patiekalo derinkite skirtingus gėrimus – šventę pakylėsite į kitą lygį.


Maistas. Vyno ar kitų nealkoholinių gėrimų pasirinkimą gali padiktuoti maisto meniu. Nealkoholinės putojančios arbatos Copenhagen, Van Nahmen sultys, nealkoholinis sidras – visi šie gėrimai dera prie skirtingų patiekalų. Parinkti geriausius derinius jums gali padėti profesionalūs someljė – pasidalykite su jais savo planuojamu meniu ir pasitikėkite rekomendacijomis.
Kiekis. Prie kiekvieno patiekalo skaičiuokite bent po 125 ml gėrimo. Vieno butelio turėtų užtekti 6-iems svečiams. Trijų patiekalų vakarienėje 50 svečių išgers 25 butelius. Nepamirškite, kad ir prie deserto gali prireikti saldesnio gėrimo. Tačiau jo į taurę pilama ne daugiau kaip 100 ml.

VAKARĖLIO METAS
Jei po vakarienės šventė tęsiasi su gėrimais, skaičiuokite svečiui dar papildomus 300 ml. Putojančių gėrimų išgeriama daugiau. Tačiau yra ir kita taisyklė: kuo daugiau veiklos ir pramogų šventės metu, tuo mažiau išgeriama.
Kokteilių meniu turėtų būti ne mažiau nei 6 skirtingų kokteilių – o šiais laikais galima pagaminti beveik visų klasikinių kokteilių nealkoholines alternatyvas.

SALDAUS GYVENIMO PRADŽIA – TORTO PJAUSTYMAS
Čia neišsiplėsime. Torto pjaustymas dažnai vyksta kartu su burbuliukų piramidės pramoga, todėl nepersistenkite – skaičiuokite svečiui vos po pusę taurės gėrimo (~50–60 ml), nes svečiai mieliau tęs savo pradėtą gėrimą, negu pakeis jį putojančio taure. Na, o jeigu norite nustebinti savo svečius – priderinkite gėrimą prie pasirinkto torto.

Galiausiai, prisiminkite – geriau mažiau, bet kokybiškiau. Jei jums svarbu kokybė, investuokite į geresnius, kokybiškesnius gėrimus – taip svečiai išgers mažiau, bet turės galimybę pasimėgauti įdomesniu gėrimų asortimentu. Vietoj paprastų sulčių ar paprasto vandens rinkitės gėrimus stikliniuose buteliuose – pvz., Van Nahmen sultis iš Vokietijos, Abatilles vandenį iš Prancūzijos.

Abatilles vanduo iš Prancūzijos – toks, kurį ne gėda palikti ant stalo butelyje. „Abatilles“ nuotr.

Jei leidžia biudžetas, vakarienės metu galite pasikviesti ir gėrimų ekspertą, someljė, kuris svečiams papasakotų apie tai, kas jų taurėje. Tokia degustacija ne tik praturtina vakarienės programą, bet ir padeda svečiams suprasti, kad į gėrimus buvo investuota, jais reikia mėgautis.
Kad ir kokį gėrimų meniu sugalvosite, net jei ir neturėsite biudžeto gėrimų ekspertui, nepamirškite, kad tai jūsų šventė. Jūs geriausiai žinote ir tikrai nujaučiate, ką labiausiai mėgstate patys ir jūsų svečiai.

Panašūs straipsniai

Planuokite

Žingsnis
po žingsnio
savo svajonių
šventės link

Vestuvių
biudžeto
skaičiuoklė

Sužinokite, kiek realiai kainuos Jūsų šventė,
kur galite sutaupyti, o kam skirti daugiau...

Skaičiuoti
pasiruosimo-kalendorius

Pasiruošimo
planas -
kalendorius

Palengvins susiplanuoti darbus ir
užsisakyti reikiamas paslaugas laiku!

Pradėti planuotisavo šventę